Culla avisa Espanya: “S’ha complert la profecia”

Culla avisa Espanya: “S’ha complert la profecia”.

 

26/07/2013
Culla avisa Espanya: “S’ha complert la profecia”
L’historiador assegura que l’acusació que han fet durant més d’un segle que catalanisme és separatisme ara és real
Lluís Goñalons
“Durant més d’un segle, Espanya ha identificat qualsevol forma de catalanisme, per assenyat i conciliador que fos, amb el separatisme”, segons l’historiador Joan B. Culla, que avisa que Espanya s’ha empassat una descripció falsa dels catalans que els espanyols han acceptat com a veritat absoluta al llarg del temps. Però al final la idea s’ha convertit en certa. Culla, a través d’unarticle a ‘El País’, argumenta que s’ha complert la profecia definida pel sociòleg nord-americà Robert King Merton.

“Resulta impressionant recordar el tenaç tancament, la nul·la empatia de la cultura política espanyola, l’establishmentpartidista i mediàtic, davant les demandes més prudents del catalanisme més moderat”, ha criticat l’historiador fent referència al llibre ‘Alfons XIII i Cambó.La monarquia i el catalanisme polític’ (RBA), de Borja de Riquer.

Un estol d’insults històrics

L’historiador cita uns quants exemples històrics de menyspreu dels espanyols cap a les demandes regeneracionistes de Catalunya. Al 1909, el líder de l’oposició liberal, Segismundo Moret, tenia els “bemolls” de descriure a les gents de la Lliga com “aquells que menyspreen la pàtria, que ofenen a l’exèrcit i han vilipendiat al Rei”. Dos anys més tard, el nou cap del govern espanyol, José Canalejas, es va oposar al fet que la Mancomunitat tingués el control del primer ensenyament, perquè -explica Cambó-” faríem escoles catalanistes on ensenyarien a odiar Espanya”.

Més tard, un redactor del diari madrileny La Tribuna, entrevistant a el president de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba, li feia la següent i impagable rèplica: “No serà per donar-se els ensenyaments en català? …”, davant d’aquesta sentència, l’historiador alerta que s’hi trobaven ja “les arrels de la llei Wert”. Al setembre de 1918, afegeix, Francesc Cambó era ministre de Foment. En qualitat de tal, se’l titllava de “botifler”. Però mentresant era vist des de Madrid com “un separatista”.

Culla alerta que tot aquest estol d’insults històrics són fruit dels mateixos prejudicis que provocaven (i provoquen) que s’entengui per “separatisme” la mera exhibició de la bandera quatribarrada. “Durant més d’un segle, l’única Espanya audible -si n’hi ha una altra, deu ser pràcticament muda– ha identificat qualsevol forma de catalanisme, per assenyat i conciliador que fos, amb “el separatisme”. Bé, potser al final ens trobarem davant d’un cas de profecia autocomplerta, tal com la va definir el sociòleg nord-americà Robert King Merton: una descripció de la realitat al principi falsa, però que suscita nous comportaments en virtut dels quals aquella descripció falsa esdevé a la fi veritable”, conclou..

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s