L’atur de l’Estat català baixaria del 19% al 6%

Origen: L’atur de l’Estat català baixaria del 19% al 6%

PROCÉS
L’atur de l’Estat català baixaria del 19% al 6%
Un informe de la Sectorial d’Economistes de l’ANC indica que amb la independència es crearien 475.000 llocs de treball
Redacció
L’atur baixarà del 19,1% al 6,6% a la Catalunya independent. Aquesta és la dada més significativa de l’estudi elaborat per l’economista i consultor d’empreses i institucions públiques Josep M. Vázquez, fet per a l’Assemblea Sectorial d’Economistes de l’ANC. Segons l’informe, amb un eventual Estat català la taxa de desocupació baixaria 12 punts i mig respecte el tant per cent registrat en el segon trimestre del 2015.

L’estudi també preveu un increment de l’ocupació de fins a475.000 llocs nous de treball, la pràctica totalitat en l’empresa privada. Les dades de Vázquez es basen en que Catalunya podria reinvertir el dèficit fiscal que deixaria de patir -calculat en uns 16.000 milions d’euros anuals- en infraestructures, en adequar l’administració pública a les noves necessitats i a recuperar i millorar els estàndards de l’educació i la sanitat.

D’aquesta manera, Vázquez calcula que una inversió en infraestructures de 5.000 milions anuals –el Pacte Nacional per a les Infraestructures 2009-2020 preveia unes inversions de l’Estat d’entre 4.500 i 5.000 milions anuals, les quals han quedat en realitat molt per sota d’aquesta xifra– permetria crear 44.404 llocs de treball directes. A més, segons l’efecte multiplicador descrit en diversos estudis econòmics, també se’n generarien 23.844 d’indirectes i 79.752 d’induïts.

Per altra banda, l’estudi assenyala que caldria contractar 42.750 nous empleats públics per adequar l’administració a la d’un Estat nou i per revertir les retallades. D’aquestes incorporacions 5.250 serien per a serveis centrals –el 7,5% dels que hi ha ara a l’administració espanyola–, 2.500 per a la Hisenda pròpia, 385 per al Banc Central de Catalunya, 350 per reforçar l’Institut d’Estadística de Catalunya, i 3.115 professionals de la Justícia.

A més, l’estudi preveu 6.652 empleats nous per a reforçar el cos de Mossos d’Esquadra –el nombre de policies de l’Estat actius a Catalunya, part dels quals previsiblement voldrien incorporar-se al cos català–, 300 per a la Seguretat Social catalana, 17.350 empleats en diversos àmbits per revertir la reducció produïda a causa de les retallades –7.000 dels quals en l’àmbit de la sanitat– i, finalment, 13.500 professionals de l’educació per preveure noves demandes de places en l’ensenyament públic.

Gràfic de l'estudi sobre l'atur en un Estat català

Gràfic de l’estudi sobre l’atur en un Estat català
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s