Romeva afirma que el castellà seguirà sent oficial a la Catalunya independent

Romeva afirma que el castellà seguirà sent oficial a la Catalunya independent.

25/08/2015
PLEBISCITÀRIES
Romeva afirma que el castellà seguirà sent oficial a la Catalunya independent
El cap de llista de ‘Junts pel Sí’ assegura que “no s’obligaria a ningú a renunciar” a la nacionalitat espanyola
Agències
El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha assegurat que el castellà seguirà sent oficial en una Catalunya independent, en què en tot cas seria el català el que “milloraria” la seva situació actual, a més que “no s’obligaria a ningú a renunciar” a la nacionalitat espanyola. En declaracions a Efe, Romeva ha rebutjat els “discursos de la por” en aquest sentit i ha assenyalat que és “molt important explicar” que canviar l’estatus jurídic de Catalunya amb una secessió “no suposaria pràcticament res” a nivell “personal” i “pràctic”.

Així, preguntat sobre si el castellà seguiria sent oficial en cas d’independència, Romeva ha respost que “és impensable una altra cosa que no sigui normalitzar el que és una llengua normal“. “És evident que ningú ha de témer en cap cas per la condició de castellanoparlant. Això sí, és evident també que el català, com a llengua, passaria a ser la llengua oficial i tindria una normalitat que per desgràcia, incapacitat o incomprensió per part de molts actors, no té ara”, ha assenyalat.

Romeva ha recordat que el “problema” no existeix ara amb el castellà, sinó amb el català, que malgrat tenir rang de llengua oficial a Catalunya al costat del castellà, “avui no és una llengua d’àmbit normal i universal en tots els sectors”. “Això canviaria, perquè òbviament en tots els àmbits de l’administració el català sí seria una llengua oficial i obligatòria en les institucions, una cosa que ara no passa. Això hauria de ser normal avui i, si ho fos, segurament no estaríem en la situació que estem”, ha lamentat.

El número u de Junts pel Sí ha recalcat que la qüestió de les llengües “no ha de preocupar a ningú”, sinó que simplement es “milloraria la condició del català”, però “a ningú se li obligaria a canviar la llengua, seria impensable”, ha insistit. De la mateixa manera, en al·lusió a la qüestió de la ciutadania, ha estat contundent: “Si vostè vol seguir sent espanyol vivint a Catalunya, o fins i tot si m’esgotes seguir estant vinculat al règim fiscal o les pensions a nivell de l’Estat espanyol, ho podria seguir fent”.

L’exeurodiputat d’ICV ha relatat que “a ningú es l’obligarà ni a assumir la nacionalitat catalana ni a fer coses que des del punt de vista de situacions adquirides socialment hagi adquirit en el cas espanyol”. “Un podrà seguir sent espanyol vivint a Barcelona, i fins i tot seguidor de ‘La Roja’, si vol, com avui tenim molta gent que és francesa, britànica o holandesa, que viu a Barcelona i segueix mantenint la seva nacionalitat del seu estat d’origen”, ha dit.

Romeva ha reiterat així que “ningú que vulgui conservar la seva nacionalitat espanyola la perdrà” i “la diferència en tot cas serà que, com aquí tindrem una situació millor que la que tenim ara,els serveis que podràs proporcionar-los seran millors“. “I això”, ha prosseguit, “farà que una persona, sense renunciar a la seva nacionalitat ni a la seva llengua, podrà gaudir d’una situació, un estatus i uns serveis molt millors que els d’avui”.

Raül Romeva

El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s