El Matí Digital – L’unionisme soft de Catalunya Sí Que Es Pot

El Matí Digital – L’unionisme soft de Catalunya Sí Que Es Pot.

L’unionisme soft de Catalunya Sí Que Es Pot

Noia i unicorn (Font: bit.ly/1SoTd0k)
Noia i unicorn (Font: bit.ly/1SoTd0k)

Catalunya Sí Que Es Pot és unionisme amb mala consciència. Un unionisme menys agressiu, soft, tou.

Ara que la possibilitat que Catalunya esdevingui un Estat sembla plausible, un dels debats que més cops es posen damunt la taula és si serà més de dretes o més d’esquerres. De fet, segons alguns, saber-ho és cabdal per decidir-se sobre el suport o no a l’exercici al dret a l’autodeterminació de Catalunya. Per a aquests suposats indecisos, si a la futura república catalana hi ha d’haver un partit de centredreta com CDC (corrupte, insolidari, mafiós…), llavors el viatge no paga la pena i val més que Catalunya segueixi sent una comunitat autònoma de règim comú d’una monarquia vetusta que va llegar el franquisme. Per a qui veu així les coses, cal caminar cap a la justícia social tot canviant l’Estat, fer-lo molt d’esquerres, amb un PSOE que ja l’hem tastat molts cops, una IU sempre residual i un Podemos quecosta de definirperò que al Parlament Europeu comparteix grup amb IU. A mi, el raonament de supeditar la independència al fet que sigui d’esquerres em causa estupor. Bàsicament, perquè no conec països del món democràtic on no hi hagi partits liberals o de centredreta.

Anem al gra: a mi em sembla que Catalunya Sí Que Es Pot és unionisme amb mala consciència. Un unionisme menys agressiu, soft, tou, que actua posposant sine die una solució creïble a la qüestió nacional catalana perquè creu més urgent abordar el problema social. És un unionisme que defuig el conflicte obert amb l’independentisme i que, de retruc, reforça l’estatu quo. És una posició legítima, és clar, però emmascara un problema de fons, que es nega a abordar, i fa trampes. Perquè les independències no es fan per aconseguir països més de dretes o més d’esquerres, sinó per resoldre una qüestió de sobirania. Algú sap, sense cercar a la Viquipèdia, si Gandhi era més d’esquerres o més de dretes? I Jefferson? I Bolívar? I els portuguesos que es van revoltar el 1640? Segur que als indis de l’Índia, als nord-americans, als veneçolans i als portuguesos d’avui dia els és del tot indiferent.

Una pregunta afegida que ens podem fer és d’on ve la fal·lera de tenir països d’esquerres. Perquè són més justos i reparteixen millor la riquesa, oi? És obvi. Per això és una qüestió inajornable, mentre que la independència pot esperar ad kalendas graecas. Doncs bé, l’anàlisi de quatre dades públiques, nítides i rellevants demostra exactament el contrari.

Si mirem l’índex de desenvolupament humà ajustat a la desigualtati creuem aquestes dades amb les delspartits de governarreu del món, ens adonarem que no hi ha en els deus primers països cap partit més a l’esquerra que una socialdemocràcia. A Noruega hi ha una coalició del Partit Conservador i del Partit del Progrés (conservador nacionalista). A Austràlia, una coalició del Partit Liberal i del Partit Nacional, tots dos conservadors. A Suècia, una mica de color: coalició del SAP (socialdemòcrates) i del Miljöpartiet (verds). Pel que fa als Països Baixos, hi manen el VVD (liberals conservadors) i els laboristes (socialdemòcrates). Quant a Alemanya, hi trobem una coalició tripartida de cristianodemòcrates, socialdemòcrates i CSU (cristianodemòcrates conservadors). A Suïssa, ni més ni menys que un pentapartit de liberals, socialdemòcrates, PPD (cristianodemòcrates conservadors), SVP-UCD (conservadors populistes i nacionalistes) i BDP (conservadors de centredreta). A Irlanda, hi trobem el Fine Gael (centredreta) i els laboristes. Al Canadà, només un partit conservador. A Islàndia, dos partits liberals de centredreta. Finalment, a Dinamarca, hi governa una aliança de socialdemòcrates i liberals.

Ara, una mica de recompte de les dades. El primer que sobta és que 9/10 són governs de coalició. En altres paraules, que sembla que els pactes entre partit diversos (no les aliances d’esquerres) aporten progrés. La segona constatació és que 8/10 són europeus. Així que podem blasmar tant com vulguem la vella Europa i recrear-nos en les seves misèries, però en el nostre entorn hi ha els països que proporcionen més benestar del món i ho fan amb partits de dreta, liberals, de centre i socialdemòcrates, però sense organitzacions polítiques homologables a la CUP ni a Syriza. Ni tampoc, és clar, a ICV ni a Podemos. (En realitat, la llista departits comunistesque governen al món és molt curta: la Xina, Cuba, Laos i Vietnam. Si comptem els que governen en coalició, hi trobem Grècia, 20è de la llista d’índex de desenvolupament humà ajustat a la desigualtat, únic entre 35 i per sota d’Espanya.)

De manera que sembla prou clar que els partits avorrits i d’antuvi poc atractius (conservadors, liberals, socialdemòcrates) són els més capaços de generar riquesa i de repartir-la millor. Faríem bé tots plegats d’assumir, doncs, que el futur país tindrà tots els colors de l’espectre polític, els que ens agraden i els que no. Tard o d’hora, també ho acabaran assumint aquells que van tapar fins a l’extenuació la independència amb la matraca de les retallades, sovint sense fer prou èmfasi que venien imposades per Madrid.

Andreu
González
Andreu González

Martorellenc nascut a l’Hospitalet de Llobregat (1974). Llicenciat en Hispàniques però tècnic de Normalització Lingüística. Coautor de les novel•les històriques ‘Bon cop de falç!’, ‘Defensors de la terra’ i ‘La venjança dels almogàvers’ (Columna). Culpable de ‘365 acudits per a indepes’ (Cossetània) i d’alguns llibres més.
http://www.andreugonzalez.cat
@andreu_gonzalez

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s