Artur Mas, sobre la Hisenda pròpia: ‘Estem preparats’ | VilaWeb

Artur Mas, sobre la Hisenda pròpia: ‘Estem preparats’ | VilaWeb.

Mas Hisenda 2

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha tancat aquest migdia la Jornada de presentació del nou model d’Administració tributària per a Catalunya. Durant el matí, s’han fet públics deu treballs que han elaborat en aquests últims dos anys sobre la matèria més de cent experts en les diferents vessants de la fiscalitat. Deu treballs, doncs, que analitzen la futura Hisenda pròpia, que ha de ser un dels puntals d’un futur estat.

‘Aquest intent per a bastir els fonaments de la Hisenda pròpia és el més seriós i reeixit que ha fet Catalunya en els darrers tres segles’, ha destacat el president Mas. Que ha sentenciat: ‘Això vol dir que estem a punt, estem preparats. Tenim les idees i tenim les persones i ara calen les condicions polítiques per a dur aquest projecte a la pràctica.’ Mas ha insistit que hi havia al davant una ‘gran oportunitat per a construir quelcom diferent i millor’, i ha argumentat: ‘Sense Hisenda pròpia no hi ha autogovern. Ho hem viscut i ho vivim ara d’una manera evident. I sense autogovern no hi ha projecte propi.’

La hisenda espanyola és moderna, però no ha evolucionat prou com altres models que es troben a Europa i la resta del món’, ha argumentat Mas. El president ha celebrat que l’informe sobre la hisenda pròpia sintetitzi el millor d’altres models fiscals, davant la ‘necessitat’ de tenir un sistema fiscal que és una garantia d’un autogovern efectiu.

El projecte de nou model

Prèviament, el director del programa per la definició d’un nou model d’administració tributària de Catalunya, Joan Iglesias, ha explicat que el seu estudi es basava en els models fiscals d’estats com Austràlia o Suècia. Iglesias ha apuntat que el nou model hauria de calcular els seus resultats fiscals i esbrinar quant es deixa de recaptar, donar més accés a la informació fiscal als contribuents i facilitat la ‘cooperació’ entre l’administració i els ciutadans. Segons l’expert en fiscalitat, la nova administració ha de ser més eficient, transparent i amb vocació de servei públic, passant d’un sistema fiscal basat en el ‘control’ a un fonamentat en la cooperació.

Tots els documents del nou model d’Hisenda pròpia són en aquest enllaç.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s