Front Patriòtic, sí, però sota quina direcció? : PSAN

Front Patriòtic, sí, però sota quina direcció? : PSAN.

Front Patriòtic, sí, però sota quina direcció?

jul 13, 2015 a PSAN | Imprimir

Amb aquest títol obrirà l’editorial del número 299 de la revista Lluita, que els subscriptors rebran durant les properes setmanes. Subscriu-t’hi.

Front Patriòtic, sí, però sota quina direcció?

Sembla que, finalment, tothom ha descobert i acceptat allò que el PSAN ja va preconitzar en la dècada dels 80 del segle passat (i que li va costar l’escissió de l’MDT): que per a guanyar la independència calia un ample Front Patriòtic, ideològicament transversal, que aglutinés les masses populars catalanes i que incorporés a la la reivindicació patriòtica de la independència les bases de CiU. I això, proposat, fet i dirigit des de l’esquerra, és a dir, des d’unes organitzacions de classe (de les classes populars) que fossin i es presentessin més coherentment i decididament independentistes que ningú, sense mala consciència de fer servir el ressort del patriotisme i sense barrejar ni diluir sistemàticament la reivindicació d’independència al si d’altres reivindicacions, també per mala consciència o per incomprensió de quina és la contradicció principal.

El PSAN no ha tingut els suports que calia per tirar endavant aquest projecte i la resta de l’esquerra catalana o no l’assumeix o hi arriba amb retard. Amb retard i com a secundaris de les propostes exitoses de front patriòtic que, ai las!, les fa la dreta: la votació del 9N o la llista unitària. Això pel que fa a ERC (en la mesura que tingués la pretensió d’encapçalar la lluita per la independència) i a la CUP (que sí que sembla tenir aquesta pretensió però que Mas li passa al davant). Quant a l’esquerra catalana de filiació o vocació espanyola, originàriament sota l’hegemonia pel PSUC, resulta patètic veure com no han volgut, de cap manera, entrar (i, doncs, intentar encapçalar) el procés de les masses catalanes cap a la independència; tanmateix, en el pecat portaran la penitència: la lluita per la independència els trencarà, com ja està fent-ho amb el PSC i amb UDC. I les noves esquerres que no van més enllà d’un «dret a decidir» (sovint diluït com a «dret a decidir sobre això i allò») o d’un «procés constituent» (sovint diluït en «processos constituents»), és evident que no volen assumir la bandera de la independència i que la deixen a mans de la dreta.

L’esquerra catalana, salvades les excepcions, ha dimitit de la seva funció històrica de dirigir la lluita per la independència. I en paguem les conseqüències: uns «fulls de ruta» dissenyats per la dreta (amb la posterior assumpció de grat o per força d’ERC i de la CUP), sense declaració unilateral d’independència, sense referència a la nació catalana completa, sense referèndums decisoris sobre la UE o sobre l’OTAN, etc. Això és el que hi ha.

Nosaltres, els del PSAN, amb la formulació del Front Patriòtic, propugnàvem la incorporació a la lluita per la independència (dels Països Catalans)
de les bases de CiU, però no sota la direcció dels dirigents de CiU. Què hi farem?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s