Els catalans tenen un 30% menys de poder adquisitiu que els extremenys | Nació Digital

Els catalans tenen un 30% menys de poder adquisitiu que els extremenys | Nació Digital.

Els catalans tenen un 30% menys de poder adquisitiu que els extremenys

Un estudi indica que un català té un 8,5% menys de recursos que la resta de l’Estat

ACN | Actualitzat el 20/07/2015 a les 15:13h

El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. Foto: ACN

Un estudi del Departament d’Economia i Coneixement -que analitza per primer cop la capacitat de compra de les autonomies- indica que un català té un 8,5% menys de paritat adquisitiva que la mitjana de l’Estat, i fins prop d’un 30% menys que un extremeny. Andreu Mas-Colell, conseller d’Economia, creu que el nou model de finançament hauria de tenir en compte la capacitat de compra. D’aquesta manera, Madrid i Catalunya passarien de ser els contribuents 1 i 3 a rebre recursos en la posició 15 i 14, els últims sense tenir en compte les comunitats forals. El conseller ha proposat un acord amb la comunitat de Madrid per negociar el nou model de finançament.

Els autors de l’estudi han assenyalat que aquesta capacitat de compra  mesura el nombre de coses que un ciutadà pot comprar en un territori amb uns determinats diners, i ho compara amb el que pot comprar amb els mateixos diners en una altra autonomia. Tot i que les dades existeixen, el govern espanyol no dóna instruccions a l’INE perquè faci el càlcul d’aquest component essencial per observar la capacitat de compra dels ciutadans. ”De moment, és un tabú entrar a estudiar la paritat del poder adquisitiu”, ha reblat el conseller.

Després de fer aquest estudi, que ha costat gairebé 18.000 euros, el Departament assegura que el seu impacte en el model de finançament encara empitjora més la recepció de recursos de les comunitats autònomes que més contribueixen en la via d’ingressos.

El conseller d’Economia ha defensat que, vist aquest efecte perniciós, seria convenient que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, i Catalunya ”parlem a veure què tenim en comú” de cara a negociar el sistema actual de model de finançament perquè tracta ”inadequadament” a les comunitats que més contribueixen.

En aquest sentit, el titular d’Economia ha assegurat que no es pot seguir dient que ”tots som iguals” i que viure en una determinada autonomia penalitza més que viure en un altre, i aquesta és una ”anomalia” que s’ha de tenir en compte al negociar el model de finançament.  El conseller ha reclamat que aquesta negociació del nou model de finançament no s’abordi fins que passin les cites electorals de Catalunya i de l’estat espanyol.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s