IU beneeix la República catalana | Nació Digital

IU beneeix la República catalana | Nació Digital.

IU beneeix la República catalana

Alberto Garzón assumeix la proposta d’EUiA de procés constituent exclusivament català

“Els diferents pobles de l’Estat decidiran quin és el seu futur polític”, assegura

Especial: Eleccions al Parlament de Catalunya el 27 de setembre del 2015

Bernat Ferrer , Barcelona | Actualitzat el 06/07/2015 a les 19:20h

Alberto Garzón (segon per la dreta), reunit amb Dolors Camats, Joan Herrera i Joan Josep Nuet. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital

El referent català d’Izquierda Unida (IU), Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), proposa que la candidatura de confluència amb ICV, Podem i Procés Constituent, en cas de guanyar els comicis del 27-S, trenqui amb el règim polític vigent i iniciï un procés constituent que culmini en una República catalana, que eventualment es podria entendre amb una futurible República espanyola… o no. En qualsevol cas, EUiA entén Catalunya com a subjecte sobirà, i aquest subjecte sobirà decidirà com es relaciona amb la resta de “pobles de l’Estat espanyol”, si és que s’hi vol relacionar. I, avui, el cap de llista d’IU, Alberto Garzón, ha avalat aquesta estratègia.

“Som una força rupturista, que entenem que el sistema polític del 78 està esgotat”, ha proclamat des de la seu d’ICV, a Barcelona. “I caminem cap a un horitzó, des de la nostra humilitat política, de República federal, amb respecte envers el dret a l’autodeterminació. Creiem que seran els diferents pobles de l’Estat seran els que decidiran a través duna consulta democràtica quin és el futur polític de la seva comunitat”, ha proclamat en resposta a Nació Digital.

Garzón ha reivindicat també el vot favorable d’IU al Congrés perquè la Generalitat organitzés el referèndum d’independència. I ha assegurat que, en el cas d’aconseguir bastir una candidatura de confluència amb Podem que arribi a la Moncloa, el nou executiu espanyol autoritzarà aquest referèndum. “Permetre una consulta serà un dels aspectes fonamentals, una consulta sobre enormes temes, inclòs també sobre l’autodeterminació”, ha proclamat. “A Grècia, veiem que hi ha partits que temen que la ciutadania voti. I això ens sona, perquè a l’Estat també hi ha forces que temen les urnes. Però tot aixo no es troba en la nostra tradició política”, ha assegurat.

El colíder d’ICV, Joan Herrera, ha reblat aquest posicionament, assegurant que tant la ruptura amb el règim del 78, l’inici del procés constituent català i el compromís amb el referèndum formaran part del programa electoral de la hipotètica Catalunya en Comú. “Ningú no ens farà fora del dret a decidir”, ha assegurat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s