Sara Vilà: “Volem aixoplugar els del sí-no i els del sí, depèn”

Sara Vilà: “Volem aixoplugar els del sí-no i els del sí, depèn”.

30/06/2015
SARA VILÀ. ICV
Sara Vilà: “Volem aixoplugar els del sí-no i els del sí, depèn”
Entrevista a la líder del corrent independentista d’ICV, Compromís per la Independència.
Quico Sallés (Parlament)
Sara Vilà (Rosselló, Segrià, 1979), és una dona compromesa. Llicenciada en Filosofia, independentista i de Ponent. Activista social és experta en migracions i diputada hiperactiva al Parlament. Com que no té prou feina és la portaveu del corrent d’opinió d’ICV, Compromís per la Independència, els “ecoindepes”,  un moviment que agrupa 150 militants disposats a convèncer els del sí-no i els de Podemos que el millor camí per fer la revolta social és fer la independència i que la liderin les esquerres.

-Deixi’m aclarir, el manifest de Compromís per la Independència (CxI) diu coses que no sé jo si s’assembla gaire al que diu Joan Coscubiela…
Està tot per escriure negre sobre blanc sobre el programa electoral de la confluència i aquí hi poden anar sortint matisos diferents, segons parli Pablo Iglesias, Joan Coscubiela o la Dolors Camats, es poden entendre moltes coses. Falta molt treball programàtic encara. Estem a l’expectativa del que digui el programa. De moment, la música no ens desagrada.

-Però Pablo Iglesias no el veig jo gaire independentista… Molt refractari , a més el vostre manifest desvincula el procés català de l’espanyol
Els procés constituent català ha de ser unilateral i refrendat pel poble català, però nosaltres tampoc som qui, des de Catalunya, per dir a Espanya que és el que ha de passar. Si tenen el seu propi procés constituent espanyol… doncs… ens alegrarem.

-Dolors Camats va participar a l’assemblea constituent de Compromís per la Independència… què us va dir? Abans era el tòtem independentista però darrerament…
És el que té estar a la direcció (Somriu). A ICV encara hi ha tics de partit de l’any 85 i que ve del trencament del PSUC. És un partit que té por al trencament. Però Camats va participar-hi en positiu. De fet, ens va donar gràcies per existir i per rebre amb els braços oberts el procés de confluència. Nosaltres om eina, pont i paraigua.

-Què vol dir?
Eina perquè som palanca de canvi perquè hi hagi una majoria d’esquerres al Parlament; som un pont perquè treballem amb altres forces d’esquerra, de moviments socials independentistes i també amb CDC amb la part més refractària d’ICV.

-Amb CDC?
Creiem que hi ha d’haver una majoria d’esquerres al Parlament, però també hem de sumar a CDC. No es pot dir com han dit altres de fer un procés nacional sense Convergència, fins i tot, matemàticament és impossible. Però l’hem de sumar en minoria perquè hi hagi un contingut social a la constitució que farem.

-La revolta social vindrà a través d’un Estat independent?
No només. Aquest Estat independent podria estar liderat per la dreta i podríem fer una mala còpia de l’Estat espanyol. Una miniEspanya. Hi un gruix de gent exclosa dels partits tradicionals que s’han activat perquè hi ha dues revoltes, la social i la de canvi de règim. Potser aquesta gent l’havíem menystingut.

El fenomen Colau?
És l’exemple. Sense tenir un discurs clar nacionalment han guanyat. Els ha votat gent que no és ni del no, ni del sí, sinó del sí, depèn. I de què depèn? Que hi hagi una majoria d’esquerres al Parlament.

-El 27-S són plebiscitàries?
No, no són un referèndum net. Serien, en tot cas, unes eleccions constituents. Són decisives des del punt de vista nacional, però no són un referèndum. El resultat l’ha de llegir la comunitat internacional que no ho llegirà com un referèndum sinó que els sobiranistes o els del sí han guanyat o no.

-I vostès a quin bloc estan?
Per molt que ens posin en el bloc del “no”, nosaltres recollim els del sí-sí, el sí-no i el sí depèn. Són els tres tipus de votant que hi ha dins la confluència. I la nostra feina és que vinguin cap el sí-sí.

-És a dir, el vostre corrent d’opinió que busca aixoplugar, de qui vol fer paraigua?
El sí-no i el sí depèn, que vinguin cap el sí-sí.

-Però el senyor Herrera va dir que no aniria a votar el 9-N
Un cop de volant. Després hi va votar. Hi havia molta tensió entre els partits.

-Quin sentit té obrir un procés constituent sinó és per fer la independència?
Per fer un Estat propi.

-I?
Fer una constitució amb la que et reconeguis un Estat independent o bé et reconeguis com un Estat dins una espanya plurinacional.

-Però, perdoni, parlem d’un procés constituent unilateral, és a dir que no depengui d’un tercer… i no sé si un reconeixement de ser un estat dins una Espanya plurinacional… és gaire unilateral…
Té sentit quan tens un Estat que agredeix. S’entén que el sí-no i dels sí depèn han de trencar amb el maltracte i de subordinació, una relació d’igual a igual. I després,penseu que ICV deixa la porta a la independència en cap que no hi hagi resposta a les negociacions amb l’Estat

-D’acord, però no hi posen cap termini
Aquesta és la nostra feina: fixar aquest termini.

-I quin seria aquest termini?
Encara ho hem de decidir. Hem de posar una data final a les negociacions. L’Herrera no descarta una independència, però el ritme d’ICV és de tractor més que de Fórmula 1. Si hem de jugar amb eines democràtiques fàcil i ràpid no serà.

-Si aquestes condicions que poseu al manifest com ara la limitació temporal no les accepta la direcció, estaríeu disposats a marxar per construir una nova formació? 
De moment, no. No es pot descartar res. Ara tenim un paper més important que no pas abans. Hem nascut per reivindicar la independència i tenim més clar el nostre paper en el procés confluència. Hem de treballar més amb Procés Constituent per convèncer els més refractaris d’ICV i de Podemos.

Sara Vilà, en un moment de l'entrevista

Sara Vilà, en un moment de l’entrevista – QS/ElSingular
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s