Mas vol llistes del president a les quatre circumscripcions

Mas vol llistes del president a les quatre circumscripcions.

Política

Mas vol llistes del president a les quatre circumscripcions

El líder de CiU negociarà els candidats sense els partits

Edició impresa  Política | 12/06/2015 – 01:25h | Última actualización: 12/06/2015 – 02:59h

David González

Lea la versión en castellano

No hi haurà una única llista del president, sinó quatre, una per cada demarcació catalana. És a dir: la fórmula innovadora amb què Artur Mas es vol presentar als comicis del 27 de setembre no es reduirà a una candidatura per Barcelona, la que encapçalarà el president de la Generalitat, sinó que tindrà el mateix format en totes la circumscripcions catalanes. Es tractarà de candidatures transversals, integrades per polítics i personalitats de la societat civil d’ampli espectre ideològic dins del món sobiranista, i sota una nova marca electoral que substituirà la sigla de CiU, “amb representants d’Unió o sense “, asseguren fonts coneixedores del procés d’elaboració.

En les quatre candidatures hi haurà polítics de CDC, començant pel president i destacats alcaldes i alcaldesses de la nova fornada convergent, i n’hi pot haver d’Unió -si volen-, igual com de l’independentista RCat (el Reagrupament de l’excon­seller d’ERC Joan Carretero)o d’Avancem, escissió del PSC. O de plataformes sobiranistes d’esquerra com Volem, articulada entorn del conseller de ­Cultura, Ferran Mascarell. Però en el gruix de les llistes hi haurà personalitats independents de tots els àmbits de la societat civil, des de la cultura fins a l’empresa, així com alguns dels experts del Consell Assessor per a la Transició Nacional, l’organisme presidit pel jurista Carles Viver Pi-Sunyer que va elaborar el llibre blanc per a l’Estat propi. El mateix plantejament s’aplicarà a cada circumscripció electoral, cosa que implica negociacions complexes amb els eventuals candidats per multiplicar territorialment l’aposta.

La decisió de Mas de no presentar-se amb la sigla de CiU a les eleccions del 27-S, per primera vegada des del 1980 en unes eleccions al Parlament, no té marxa enrere. El seu partit li ha deixat “mans lliures” per dur-la a terme. Però, a més a més, l’evolució de l’escenari ­polític, en especial l’èxit de les fórmules de confluència de l’esquerra en aquestes eleccions municipals i, en concret, de la candidatura de BComú liderada per la futura alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que també podria tenir una versió a escala catalana el 27-S, han donat encara més empenta a una idea que ja fa temps que és sobre la taula del president i de CDC. Mas no ­només aspira a revalidar el lideratge del procés sobiranista, sinó també a disputar el mercatde la “nova política”, vinculant les demandes de regeneració democràtica a la filosofia del “nou país” i la construcció de l’Estat propi.

La idea d’articular un projecte electoral més enllà de CiU es remunta als temps de l’aposta de Mas per la Casa Gran del Catalanisme, que el 2010 li va permetre ampliar l’espai electoral de la coalició cap al sobiranisme i el centreesquerra i li va procurar una àmplia victòria després dels set anys de tripartits. Després va venir el desgast de la sigla de CDC i de CiU arran del cas Pujol i, sobretot, la negativa de l’ERC d’Oriol Junqueras a la llista unitària que Mas va proposar en la seva conferència del Fòrum el 25 de novembre, després de la consulta alternativa del 9-N. Malgrat això, la llista del president reforçaria el caràcter plebiscitari que Mas dóna al 27-S.

La llista del president, re­marquen les fonts consultades, intentarà recollir l’esperit unitari i transversal del 9-N. I si el 25 de novembre, en la conferència del Fòrum, el que es va plantejar va ser “una llista unitària de partits” que no va prosperar, ara es tracta de configurar “llistes de per­sones”, de manera que no esnegociarà amb les cúpules de les formacions polítiques, sinó directament amb els possibles candidats. El mateix Mas no va voler donar ahir més pistes sobre aquestes llistes, que únicament va admetre que “s’aniran configurant durant aquest mes de juny i el de juliol” i sobre les quals va precisar que “parlaré en les properes setmanes”.

El que sí que va fer el president de la Generalitat, arran de la sentència del TC contra el procés participatiu del 9-N, va ser veure clarament reforçat el caràcter plebiscitari de la cita electoral del 27-S i llançar una crida a tots els partits polítics en aquest sentit. Als contraris al procés sobiranista, i als escèptics i als que dubten, “però que tenen arrels democràtiques profundes”, perquè s’adonin que l’única manera de poder expressar l’opinió sobre el futur de Catalunya seran les eleccions. I als partidaris de la via inde­pendentista perquè “no desnaturalitzin” la convocatòria del 27-S amb la intenció de convertir-la en una elecció convencional: “Ara fan falta actituds que estiguin a l’altura de les circumstàncies, no ens despistem”. Perquè, “o hi donem un caràcter clarament plebiscitari o perdrem l’ocasió, i ja es veurà que no en tornarem a tenir una altra”.

Mas va dirigir la crida, en forma de “reflexió general”, a totes les formacions sobiranistes i “a cap en particular”. En aquest sentit, de tota manera, va valorar que UDC, el soci de CDC, estigui a punt de decidir la seva posició amb relació al full de ruta del procés sobiranista -en la consulta interna de diumenge-, cosa que altres partits, va advertir, ni tan sols tenen sobre la taula. “Altres partits ni es mullen, i Unió sí que es mullarà”, va subratllar.

El president de la Generalitat, de tota manera, va evitar anar més enllà i no va voler entrar en si la decisió que acabi adoptant el soci afectarà el Govern. “Avui, dijous, dia 11, no tinc previst fer cap canvi al Govern”, va assenyalar, encara que sense descartar-ho completament una mica més endavant: “Si hi ha alguna cosa en els propers dies ja es veurà”.

Leer más: http://www.lavanguardia.com/20150612/54432778776/mas-llistes-president-circumscripcions.html#ixzz3csdGcxWI
Síguenos en: https://twitter.com/@LaVanguardia | http://facebook.com/LaVanguardia

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s