El Diplocat desmunta Margallo | Nació Digital

El Diplocat desmunta Margallo | Nació Digital.

El Diplocat desmunta Margallo

Aplega tot d’experts internacionals, que defensen que la independència no suposaria cap trauma ni per al país ni per al continent

“Cap Estat no pot abandonar la UE unilateralment, i Catalunya tampoc té dret a sortir-ne unilateralment”, apunten sobre una expulsió

Bernat Ferrer | Actualitzat el 11/06/2015 a les 16:50h

Montserrat Radigales, Jean-Bernard Auby, Nicolas Levrat i Eduard Segarra, en una de les taules rodones. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.

El ministre espanyol d’Afers Exteriors, José Manuel García Margallo, amenaça constantment l’hipotètic Estat català amb quedar exclòs de totes les institucions comunitàries i globals, tant polítiques com econòmiques, euro inclòs. Enfront a tot aquest seguit de mals auguris, el catedràtic Jean Monnet d’Història de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Fernando Guirao ressalta que l’afirmació és falsa, com a mínim en el pla econòmic: “El mercat únic és tan important que està totalment aïllat de qualsevol incidència política. No hi ha hagut mai cap precedent, cap ni un, en què els membres de la Comunitat Europea hagin impedit el funcionament del mercat únic.” I el director de l’Insitut Europeu de la Universitat de Ginebra Nicolas Levrat rebla: “Cap Estat no pot abandonar unilateralment la Unió Europea, ho ha de negociar durant dos anys. Per tant, Catalunya tampoc té dret a sortir-ne unilateralment.”

El Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya, el Diplocat, ha organitzat aquest dijous una completa jornada per reflexionar sobre “la capacitat d’adaptació de la UE” demostrada en múltiples camps, i que també seria aplicable en el cas català, tant en l’àmbit econòmic, com en de la integració de tercers països, com en el monetari… Amb experts d’arreu del continent -d’Alemanya, Suïssa, Islàndia, França…-, l’organisme públic ha reflexionat sobre els eventuals riscos que podria patir l’Estat català l’endemà d’independitzar-se. I, com a tònica general, els assistents han tendit a minimitzar totalment les diatribes de Margallo.

“És cert que un país pot vetar-ne un altre… però no de forma arbitrària, sinó per algun motiu concret, perquè no compleix tal o qual requisit… I nosaltres els complim tots”, ha reflexionat Jaume Ventura, investigador del Centre de Recerca en Economia Internacional de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). I, reflexionant sobre un hipotètic veto espanyol a l’ingrés de Catalunya al club comunitari, ha exposat: “No està clar que l’Estat espanyol, encara que actués de forma irracional, pogués fer-hi massa al respecte…”

De fet, el director general honorari de la Comissió Europea (CE), Graham Avery, ha arribat a assegurar que, en cas d’una Declaració Unilateral d’Independència (DUI) Catalunya només podria ser expulsada de la UE pel vot unànime dels 28 membres.

“Els Estats no poden dir que no hi ha cap llei que reguli la secessió”

El catedràtic d’Economia de la Universitat d’Islàndia Thorvaldur Gyfason, en aquesta mateixa línia, ha optat per obrir el focus i exposar que, més enllà de la decisió de cadascun dels països, “la UE no penalitzarà un país per exercir els seus drets democràtics”.

I, en un exercici de prospectiva política, el cap de recerca de l’Institut Alemany de Política i Seguretat Internacional (SWP) Kay-Olaf Lang ha donat per fet que “l’endemà de la independència múltiples actors de la UE, possiblement incloent-hi Espanya, no posaran obstacles a la nova situació”.

Levrat, encara, ha agafat totes aquestes idees i ha enviat un missatge nítid als polítics comunitaris: “Si els catalans voten per la seva independència, no serà cap sorpresa, perquè fa temps que se’n parla, aquí i a Escòcia. I els Estats membres no podran dir que no hi ha cap text legal que ho reguli, perquè la responsabilitat de redactar-la és seva.”

Jaume Ventura: «Seria difícil crear un grup que bloquegi Catalunya»

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s