El Parlament danès aprova la moció a favor del dret a decidir dels catalans | Nació Digital

El Parlament danès aprova la moció a favor del dret a decidir dels catalans | Nació Digital.

El Parlament danès aprova la moció a favor del dret a decidir dels catalans

La resolució ha comptat amb 64 vots a favor, cap en contra i 41 abstencions

El partit liberal ha canviat el seu vot per pressions del govern espanyol

En les properes setmanes s’esperen més accions polítiques de suport al procés

Redacció | Actualitzat el 19/05/2015 a les 15:45h

El diputat danès Nikolaj Villumsen durant la intervenció al debat sobre l’autodeterminació dels catalans Foto: ACN

El Parlament de Dinamarca ha aprovat aquest dimarts una moció, que ja es va debatre la setmana passada, en la qual es dóna suport al dret a decidir dels catalans. Així, la cambra danesa s’ha manifestat majoritàriament en favor de l’obertura d’un diàleg pacífic i democràtic entre Catalunya i el govern espanyol en el marc del procés d’independència. La resolució -impulsada per la formació d’esquerres Enhedslisten(Aliança Roja i Verda)- ha comptat amb el suport de sis dels vuit partits del Parlament, amb 64 vots a favor, cap en contra i 41 abstencions.

El text de la resolució que s’ha aprovat diu textualment: “El Parlament danès pren nota de l’explicació del Govern sobre els aspectes jurídics, històrics, polítics i internacionals vinculats a la situació de Catalunya i fa seva l’opinió que la qüestió de la independència de Catalunya és un assumpte de diàleg pacífic i democràtic entre Catalunya i el govern espanyol a Madrid.”

Pel coordinador nacional de l’ANC Dinamarca, Toni Segovia, és una “victòria massiva” perquè Catalunya “per primera vegada a nivell internacional agafa la categoria de subjecte polític”. L’ANC Dinamarca és l’entitat que ha impulsat el debat parlamentari. En les properes setmanes, s’esperen més actuacions polítiques de suport al procés sobiranista, ha explicat Segovia a Nació Digital.

La proposta (‘förslag‘, en danès) apunta que, centrant-se en els “efectes històrics i legals de la situació de Catalunya”, “la qüestió de la independència de Catalunya és un assumpte de diàleg democràtic i pacífic entre Catalunya i el govern d’Espanya”, segons el coordinador de l’ANC.

“Que la independència és un assumpte intern d’Espanya ja no és l’únic enunciat que emeten els actors internacionals”, ha indicat Segovia, que ha explicat que els portaveus d’Exteriors “van fer notar el pes de la identitat catalana a nivell cultural i històric” durant el debat sobre la proposta de la setmana passada al Parlament.

Pressions del govern espanyol

En el debat de la setmana passada, només un dels vuit partits presents a la cambra es va posicionar en contra: el Partit Popular Danès, de caire xenòfob. A última hora, però,Venstre, el partit liberal danès, majoritari a l’oposició, ha canviat el seu sentit del vot i ha apostat per l’abstenció.

Segovia, en declaracions a Nació Digital, ha apuntat que aquest moviment d’última hora es deu a “pressions del govern espanyol”. “Aquest matí, encara apareixia al seu web que el vot seria positiu”, ha reblat.

En la mateixa línia s’ha expressat el conseller de la Presidència, Francesc Homs, qui també ha denunciat ingerències per part de l’Estat en la moció aprovada aquest dimarts.

La proposta que s’ha aprovat, escrita pel ministre d’Afers Exteriors danès, Martin Lidegaard, és la resposta a la pregunta que els diputats Nikolaj Villumsen i Christian Juhl, de l’Aliança Roja-Verda, van dirigir-li, que qüestionava “com demanarà el govern danès que es respecti el dret dels pobles a la lliure determinació, en relació amb l’àmplia majoria del parlament català, la societat catalana i el govern català que vol celebrar un referèndum sobre la independència?”

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s