No feu l’imbècil – Francesc de Dalmases . el Singular.cat

No feu l’imbècil.

OPINIÓ. Francesc de Dalmases
15/05/2015
No feu l’imbècil
“No podem fer l’imbècil. Es comptaran tots i cadascun dels vots dels partits favorables a la independència però ens comptaran en contra cada vot a partits que tinguin una posició contrària o ambigua sobre la independència”
La Universitat de Liverpool ha reunit aquesta setmana acadèmics i investigadors d’arreu d’Europa per debatre sobre el grau d’influència dels processos d’autodeterminació en la transformació de l’Europa del segle XXI.

És la mena d’espais on paga la pena escoltar i no pas xerrar gaire. Escoltar per confirmar, per exemple, que el nostre és l’afer intern més internacional que hi ha Europa i, ben probablement, al món. L’acció exterior espanyola ha perdut la partida. Som un exemple pel que fem i som un exemple per com ho estem fent: de forma cívica, pacífica i democràtica.

Entre els convidats il·lustres d’aquesta trobada, destaca l’economista Edward Hugh, un dels gurus de la macroeconomia i, per sort nostra, admirador i coneixedor del procés d’independència.

No ha estat fins al sopar del segon dia que Hugh s’ha destapat i mostra el seu coneixement amb una anàlisi més que encertada sobre Catalunya. Algunes de les seves reflexions:

No tenim més opció que sortir-nos-en. Espanya farà tot el possible per fer-nos creure que no és possible i els seus creditors no mouran un dit fins que fem el primer gest polític decisiu. Quan sigui així només ens demanaran una cosa: que siguem responsables amb la nostra part del deute.

No és que estigui en perill la nostra pertinença a la Unió Europea, sinó que l’Europa de l’euro perilla sinó aconseguim aïllar Espanya per tal que faci, finalment, els canvis que necessita per deixar de ser una economia en risc de fallida constant. La independència de Catalunya és el primer pas.

La recuperació econòmica espanyola és fictícia i en qualsevol moment pot ser una economia en fallida. Les xifres oficials diuen que Alemaya creix un 0,3% i Espanya un 0,9%. És impossible i cal ser cec, diu, per no veure que aquestes dades xoquen amb la realitat.

Ho tenim tot a favor però no podem fer l’imbècil. Començant per les municipals. Es comptaran tots i cadascun dels vots dels partits favorables a la independència però ens comptaran en contra cada vot a partits que tinguin una posició contrària o ambigua sobre la independència.

Són reflexions sàvies però em quedo amb una recomanació: aquest 24M no fem l’imbècil.

Francesc de Dalmases
Francesc de Dalmases És director de la revista ONGC i dirigeix, també, la revista Catalan International View. És president d’IGMAN-Acció Solidària. Participa en qualitat d’expert al Consell de Cooperació de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament del Govern de Catalunya i al Consell de Cooperació de la ciutat de Barcelona. És membre de la junta de la Focir, i també patró de la Fundació Catmón i de la Fundació Reeixida. És col·laborador dels programes ‘El Matí de Catalunya Ràdio’, el ‘Solidaris’ de Catalunya Ràdio, el ‘2324’ de Televisió de Catalunya i compta amb una secció sobre drets humans al magazín de TVE ‘Para Todos La 2’.

Seguir l’autor

@francescd

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s