The Washington Post qualifica el domini .cat com “el millor de tots els temps”

The Washington Post qualifica el domini .cat com “el millor de tots els temps”.

13/05/2015
The Washington Post qualifica el domini .cat com “el millor de tots els temps”
El diari nord-americà dedica un elogiós reportatge als 10 anys de la creació del .cat i recorda la persecució històrica del català
Pep Lloveras
El prestigiós The Whashington Post ha qualificat el domini .cat com “el millor de tots els temps”. En un extens reportatge, el diari nord-americà elogia la capacitat innovadora que van tenir els promotors del .cat, sent el primer domini –“contra tot pronòstic, al 2005”, indica el rotatiu- que representava una llengua i una cultura al món.

“Des de llavors, és clar, el registre de dominis de la cultura de base (i Wikipedias i projectes lingüístics en perill d’extinció) s’ha convertit en una forma bastant estàndard per protegir les llengües i cultures minoritàries en l’era d’Internet”, explica l’article, que afegeix: “De fet, altres territoris d’Espanya –els considerats separatistes- Galícia, a la cantonada d’Espanya al nord-oest, i el País Basc, prop de la frontera amb França, també han registrat els seus propis dominis culturals: .gallery i .eus, respectivament”.

L’article, escrit per Caitlin Dewei, es titula “El curiós cas del .cat, el més estrany, el més radical domini a Internet” i fa un mena de preàmbul explicant la persecució política del català des del segle XVIII fins a l’actualitat. El text destaca que els materials en català a la xarxa han augmentat un 25% des de setembre de 2002, “quan menys de quatre de cada 10 empreses catalanes en realitat utilitzen aquesta llengua a la web”.

“A la fi de 2013, el català era la 17a llengua més utilitzada a la Wiquipedia, i el vuitè en els blocs actius. I el domini .cat també ha crescut més ràpid que qualsevol altra a Espanya: el 2014 hi havia més de 88.000 llocs actius”, incideix el reportatge del Post, el diari que al seu dia va fer dimitir el president Richard Nixon.

Sense títol

El reportatge del Post
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s