La CUP i Podemos xoquen als municipis

La CUP i Podemos xoquen als municipis.

07/05/2015
REPORTATGE
La CUP i Podemos xoquen als municipis
La formació independentista es diferencia cada vegada més del partit de Pablo Iglesias, i es presenta en solitari en un 89% de les candidatures
Bernat Vilaró
La CUP i Podemos estan topant als municipis catalans. Les eleccions locals són els comicis per excel·lència de la CUP, que va néixer el 1986. El seu discurs de regeneració alternativa ha estat un plat cuinat des de baix, des del carrer, les entitats i les associacions de barri com a ingredients principals, i amb el lema de “l’hora del poble” com a salsa per amanir. Fa tres dècades que l’esquerra independentista lluita amb aquest discurs, un discurs que Podemos ha reciclat des de fa tan sols un any, i sense el contingut sobiranista que té la CUP.

Des del primer dia, el partit que lidera Pablo Iglesias afirma que ve a reinventar la democràcia -des d’una perspectiva espanyola-, una tesi que podria assemblar-se a la de la CUP. Podemos ha volgut apropiar-se de la força del moviment del 15-M, i ven la imatge de ser també un partit organitzat de baix a dalt, sense personalismes ni lideratges. Però són moltes les veus internes de la formació espanyola que critiquen que això no és així, i que Podemos cada vegada “s’assembla” més a la casta que volen combatre, segons l’exnúmero tres del partit, Juan Carlos Monedero.

Diferències estructurals

El document de la ponència estratègica de la CUP, aprovat per l’assemblea nacional del 13 de juliol de 2014, afirma que l’objectiu de la formació independentista de cara a les eleccions municipals del 24 de maig de 2015 és “la consolidació de l’organizació en el territori”. La CUP comparteix amb les Candidatures Alternatives del Vallès i altres moviments socials de ciutats, pobles i barris, una “aposta municipalista centrada en la transformació social i la radicalització democràtica” a partir d’una “pràctica política de treball assembleari i en xarxa”, tal i com detalla el text.

Explicat així sembla que hi hagi poca diferència amb el programa electoral de Podemos per al 24-M, però el cert és que la frase següent marca el territori per on es mou la CUP: “L’espai local, la identificació concreta amb el territori i la seva gent són un dels marcs més operatius, legítims i útils per començar a canviar les coses des de baix”. El concepte “des de baix” és marca de la casa cupaire, idea que reitera de nou en el mateix document estratègic: “Volem reunir les experiències acumulades els darrers anys […] i oferir-les com a proposta de treball polític per convertir les eleccions municipals de 2015 en una petita gran revolució social i democràtica dels de baix”.


Els membres de la CUP Barcelona | CUP

Sense l’acció de barris i la política que va dels carrers i les entitats cap a les institucions no hi ha regeneració democràtica. És el perfil de la CUP: “El nostre treball per articular la unitat popular des de la base, amb un treball constant als barris, les viles i les ciutats no pot ser utilitzat per retornar una renovada legitimitat social a les esquerres institucionals”, afegeix el text sortint de la ponència del passat mes de juliol.

Formiguetes i tsunamis

Al programa de Podemos, titulat “El programa del canvi“, no hi hagi cap menció a la política “des de baix”. Cap ni una. I si es busca la paraula “barri”, “assembleari”, “esquerres”, o el concepte “unitat popular” tampoc apareix per enlloc en aquest marc estratègic per a les eleccions municipals del partit que lidera Iglesias. Construir una nova política i regenear la democràcia és una idea que, segons el que promouen els seus dirigents, està tant en el marc polític de la CUP com al de Podemos.

Tot i això, els independentistes ho apliquen en un marc teòric i també pràctic, mentre que el partit d’Iglesias sembla que només ho pregoni. I tan sols en els mítings, ja que en el programa municipal costa trobar-hi mencions, almenys en comparació en com ho oficialitza l’organització catalana. A més, salta a la vista que el posicionament de la CUP és nítidament i descaradament d’esquerres, mentre que Podemos ha fet un gir cap al centre, sobretot en matèria econòmica.

El diputat de la CUP al Parlament de Catalunya David Fernández explica a elSingular que “la lliga” de la formació independentista “és el municipalisme, i el partit continua sent avui un projecte de construcció democràtica nacional dels Països Catalans. És aquí on posem més energies”. Fernández, que tanca la llista del partit a Barcelona, afegeix que els membres de la CUP són com formiguetes treballadores que avancen a peu, poc a poc, però per anar ben lluny i per canviar-ho tot. La metàfora de la formigueta és un símbol de com és la CUP. “Amb el debut respecte i la discrepància, [la CUP i Podemos] són coses molt diferents”.

“Ho hem reconstruït des de baix, des de l’esquerra, en silenci i als marges”, explica Fernández, que destaca que la CUP no ha tingut el suport mediàtic del qual han gaudit altres formacions. En camp contrari, Jordi Bonet, dirigent de Podemos Catalunya, assegura que la seva formació és com “un tsunami” que s’ho endú tot per davant. El model cupaire, en canvi, és el de pencar per tot arreu, amb ordre i disciplina, esperança i confiança, per construir una obra en xarxa i de manera col·lectiva.


Assemblea de Podemos | EFE

L’abraçada amb Mas

En el primer míting d’Iglesias a Barcelona, el líder de Podemos va criticar David Fernández per haver-se abraçat amb el president de la Generalitat, Artur Mas, durant el 9-N: “Us prometo que no em veureu mai fent una abraçada ni a [Mariano] Rajoy ni a Mas”, va etzibar al Pavelló de la Vall d’Hebron, al desembre passat. Molest, el diputat de la CUP va respondre a Iglesias: “Reduir el procés a Mas és desconèixer profundament la seva qualitat i radicalitat democràtica”.

A més, Fernández va lamentar l’atac personal del líder de Podemos, que s’ha demostrat que no havia estat improvisat, sinó que Iglesias ja el duia apuntat en el seu bloc de notes per aquell míting: “Em sap greu personalment, venint d’una persona respectada, i políticament em sorprèn i em decep. No es pot parlar de nova política des dels tics de la vella política. La crítica i la discrepància són imprescindibles, però una altra cosa és l’atac personal calculat”, va afegir Fernández. A més, el diputat de la CUP va recordar que “la realitat és que Mas posa les urnes i Rajoy les treu”.

Gran majoria de candidatures en solitari

La CUP presenta en aquestes eleccions municipals un total de 163 candidatures, comptant les 4 que té al País Valencià, 91 més respecte les 72 que va presentar el 2011. D’aquestes 163, la CUP es presenta en solitari o bé amb independents en 146 candidatures, és a dir, un 89,57% del total. Si es tenen en compte les alcaldies on es presenta la CUP sense independents, el percentatge és del 72%.


Representació de les candidatures municipals de la CUP

Segons dades facilitades per la CUP, la segona opció que ha triat l’esquerra independentista per presentar-se en aquests comicis és amb Procés Constituent (PC), amb qui hi va en 7 candidatures (a Santa Maria de Palautordera, Sant Celoni, Balaguer, Corbera de Llobregat, Sant Cugat, Vic i Sitges). En dues candidatures l’opció triada és fer coalició amb EUiA i PC (a Granollers i al Vendrell). Amb Podemos i PC la CUP hi va en 3 ocasions (Ripollet, Barberà del Vallès i Badalona), i amb Podemos i altres formacions locals, en una (Santa Coloma de Gramanet).

La CUP també es presenta en una candidatura amb ICV-EUiA i PC (Caldes de Montbui), amb EUiA i PC (sense ICV, a Granollers), amb Podemos i EUiA (a Castellar, amb la plataforma Nosaltres Decidim), amb Compromís (Cerdanyola), i amb Equo(Tortosa). A més, la CUP forma part de la formació Alternativa d’Esquerres per Badia del Vallès, i d’altra banda del Moviment Alternatiu de Llinars (MALL), a més de l’Alternativa Ciutadana de Rubí, entre d’altres formacions i coalicions locals.

La CUP presenta les candidatures municipals

La CUP presenta les candidatures municipals – CUP
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s