El sistema de finançament autonòmic relega Catalunya a la cua en despesa social

El sistema de finançament autonòmic relega Catalunya a la cua en despesa social.

MADRID

El sistema de finançament autonòmic relega Catalunya a la cua en despesa social

És la conclusió d’un estudi de la Fundació BBVA que adverteix que el finançament desigual fa que les diferències en despesa social entre les comunitats autònomes arribin al 60%
Redacció  04 Mai 2015 – 19.12
Els experts apunten que les desigualtats estan causades per un finançament desigual

Els experts apunten que les desigualtats estan causades per un finançament desigual

Uestudi de la Fundació BBVA ha analitzat la despesa social de les diferents comunitats autònomes. L’informe assegura que Catalunya està a la cua pel que fa a la despesa enprotecció social, sanitat i educació. Entre els diferents territoris analitzats el 2013, hi havia fins a un 60% de diferència entre els que més invertien i els que menys.

La distància entre autonomies en despesa per habitant arriba a 55 punts percentuals en educació i 37 en sanitat. En protecció social, que inclou pensions, atur, dependència i serveis socials i que està gestionat majoritàriament per l’administració central i la seguretat social, la diferència és de 87 punts percentuals.

Segons l’estudi encarregat a experts universitaris, les diferències de despesa entre comunitats qüestionen el compliment del principi d’igualtat d’oportunitats entre els ciutadans a Espanya.

Francisco Pérez, catedràtic de la Universitat de València, afirma que durant la crisi les imatges de despesa en serveis públics reflecteixen “llums i obres”. D’una banda, el sector públic ha fet un esforç per mantenir la despesa social. D’una altra banda, la despesa real per habitant s’ha reduït un 21% en sanitat i un 22% en educació des del 2009, els dos serveis gestionats per les comunitats autònomes.

Entre les que més diners hi dediquen hi ha el País Basc, Astúries i Navarra, i entre les que menys, les Canàries i les Balears. També a la banda baixa hi ha València, Madrid i Catalunya.

Els autors consideren que bona part d’aquest incompliment es deu al finançament desigual que hi ha entre els governs autonòmics, un fet demostrat, però no corregit. Per pal·liaraquestes diferències en un futur, proposen que en els períodes de bonança es creï un fons de provisió per a aquests serveis públics fonamentals, similar a la reserva que ja existeix per a les pensions. També recomanen dissenyar les polítiques amb horitzons financers a mitjà i llarg termini, promoure acords entre les administracions públiques sobre els recursos compromesos en els serveis públics.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s