Fukuyama defensa que l’Estat català «no és cap problema per a Europa» | Nació Digital

Fukuyama defensa que l’Estat català «no és cap problema per a Europa» | Nació Digital.

Fukuyama defensa que l’Estat català «no és cap problema per a Europa»

“Continuaria sent un país democràtic i respectant els drets individuals”, sosté en una entrevista a la revista “Diàlegs”, propera a UDC

“No pretén alterar l’ordre existent”, apunta

B.F. | Actualitzat el 21/04/2015 a les 10:30h

El politòleg nord-americà Francis Fukuyama. Foto: Chatham House/Flickr

El filòsof alemany Jürgen Habermas no va tenir cap mena de problema al desembre enequiparar les reclamacions independentistes de Catalunya, d’Escòcia i de Flandes amb el xenòfob Front Nacional. Ara, en canvi, el politòleg nord-americà Francis Fukuyama sosté que la independència de Catalunya, “si es fa de mutu acord, no crec que representi cap problema per a Europa”, sobretot perquè “continuaria sent un país democràtic i respectant els drets individuals”. Sobretot perquè entén que les reivindicacions que planteja “no crec que representin cap risc per al sistema polític subjacent ni afectin en res fonamental la manera que tenim d’entendre el que significa una societat moderna”.

Fukuyama s’expressa en aquest sentit en una entrevista a la revista Diàlegs de l’Institut d’Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn (INEHCA), el think tank d’UDC. Avisa que “la teoria democràtica moderna no ha estat capaç de justificar o d’explicar quins són els límits de la comunitat nacional”, motiu pel qual rebutja frontalment l’argument que Catalunya no pugui independitzar-se perquè ho prohibeix la Constitució espanyola. “Si algú es vol independitzar i la seva és una opció clarament democràtica, no veig com pel simple fet de trencar amb una unitat política existent això ha de ser injustificable en un sentit moral més profund”, sosté.

“Catalunya només plantejaria un problema real si es volgués independitzar per establir l’esclavitud o tornar a la servitud o a alguna situació similar”, sosté contundent, en una entrevista realitzada pel llicenciat en filosofia Ferran Caballero, apuntant que les reclamacions catalanes s’inscriuen en un context “d’afirmació nacional no-agressiu” i “que no pretén alterar en res de fonamental l’ordre polític existent”.

El risc de quedar fora de la UE

El politòleg, en canvi, sí que avisa que el principal repte que té al davant l’hipotètic Estat català és la integració futura en el seu entorn econòmico-polític: “Si Catalunya hagués d’abandonar la UE i convertir-se en una illa aïllada i solitària, no crec que gaire gent votés per la independència o per una major autonomia.” I afegeix: “I el mateix passaria amb el Quebec. Si no fos pel lliure comerç amb l’Amèrica del Nord, el Quebec no podria ni plantejar-se la possibilitat d’esdevenir un país independent.”

Sobretot perquè les reclamacions catalanes, o quebequeses, o escoceses, “per poder ser viables han de pressuposar unes institucions democràtiques fortes”. “Un cop un amic meu, referint-se tant als moviments autonomistes com als independentistes, va dir que aquest ‘és un joc que es juga al final de la història'”, exposa. “Aquest tipus de moviment només pot tenir lloc al final de la història, perquè si no es pogués donar per segura la prosperitat econòmica, no es plantejaria la possibilitat de la separació”, conclou.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s