Una Catalunya independent podria pagar les pensions, com a mínim, com ho fa Espanya, segons els experts

Una Catalunya independent podria pagar les pensions, com a mínim, com ho fa Espanya, segons els experts.


BARCELONA

Una Catalunya independent podria pagar les pensions, com a mínim, com ho fa Espanya, segons els experts

El Consell Assessor per a la Transició Nacional defensa que Catalunya tingui un sistema de pensions públic i de repartiment
Redacció  03 Abr 2015 – 22.24

Durada00:03:00

Dels debats que hi ha al carrer davant la possibilitat d’una Catalunya independent, el de les pensions és dels més populars. Davant la pregunta de si un nou estat català podria pagar les jubilacions, la resposta dels experts és que Catalunya les podria pagar amb, com a mínim, la mateixa fiabilitat amb què ho fa ara l’estat espanyol.

Al món hi ha, bàsicament, dos grans sistemes de pensions. Un és l’anomenat de repartiment, el que actualment hi ha a l’estat espanyol i que consisteix que les cotitzacions dels treballadors d’avui es reparteixen entre els pensionistes d’avui. Per tant, aquest sistema depèn dels nivells d’atur: com més atur, menys diners per pagar les pensions.

L’altre sistema de pensions és el decapitalització. En aquest cas, un treballador estalvia diners en un fons de capital. Al final, els diners acumulats serviran per pagar la seva jubilació. Aquest segon sistema és molt semblant al de les pensions privades.

El Consell Assessor per a la Transició Nacional defensa que Catalunya tingui un sistema de pensions públic i de repartiment. Un element clau a negociar amb l’estat espanyol serien les dades dels pensionistes.

La tesi de l’economista Elisenda Paluzie, coredactora del capítol sobre la Seguretat Social del Llibre Blanc de la Transició Nacional és que si el que paguem amb impostos que van a Madridrevertissin aquí n’hi hauria per a les pensions i molt més:

“A Catalunya hi ha menys atur, més població activa, sous més alts, i, per tant, genera més ingressos. Per tot això, doncs, té millors resultats econòmics una Seguretat catalana independent que no dins de la caixa única de la Seguretat Social espanyola”.

A més d’augmentar l’ocupació, per al professor Josep Gonzàlez, les pensions s’hauriend’equiparar al salari mínim i per damunt del llindar de la pobresa.

Els pensionistes que han generat la pensió a la resta d’Espanya i viuen a Catalunya qui els paga? I els pensionistes que han generat pensió a Catalunya i viuen a la resta d’Espanya qui els paga?

La resposta a aquestes preguntes passaria peruna entesa entre Espanya i el nou estat català i amb Europa. Així ho explica Cristina Faciaben de CCOO:

“Seria bàsic que existís un conveni entre el sistema públic de pensions a Catalunya i almenys la resta de països d’Europa”.

A més, els experts consultats aposten per un procés pactat en el qual l’estat espanyol facilitaria les dades dels pensionistes al nou estat català. Però hi hauria d’haver un pla B com explica l’economista Elisenda Paluzie:

“Si Espanya opta per la via diguem-ne de morir amb les botes posades, haurem de tenir preparats escenaris de col·laboració ciutadana. Demanar la col·laboració de les entitats financeres perquè et donessin una còpia de la darrera nòmina de pensions que han pagat.”

Però el gran repte d’un sistema de pensions, tant si Catalunya és estat com si no, és com es finançarà l’arribada massiva de jubilats del “baby boom”, els nascuts entre els anys 1960 i 1970, una allau que, per a alguns, passaria per augmentar el 10% del PIB que ara es destina a pensions.

Pel professor Josep González és un tema perdiscutir:

“Si diem no, no, és que les pensions no poden passar de cap manera del 10%, les pensions públiques, el que estem fent és condemnar tota la gent futura, que seran més pobres”

Laura Pelai, de la UGT, afegeix:

“Hem de buscar altres mecanismes, com, per exemple, complementar les pensions amb impostos.”

Qui ho té molt clar és la gent gran. Ells saben que el que no pot fallar mai són les jubilacions. Tant si s’aconsegueix la independència com si no.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s