Sala-i-Martín: “Els costums estranys d’Espanya fan que el sistema no funcioni”

Sala-i-Martín: “Els costums estranys d’Espanya fan que el sistema no funcioni”.

09/03/2015
Sala-i-Martín: “Els costums estranys d’Espanya fan que el sistema no funcioni”
L’economista adverteix que “si a Espanya entra una crisi, la borsa espanyola s’ensorra”
TOT Sant Cugat
Xavier Sala-i-Martín és economista, catedràtic de la Universitat de Columbia de Nova York i assessor del Fòrum Econòmic Mundial de Davos. Tot i que cada dia hi ha titulars amb declaracions seves als mitjans, el cert és que li agrada poc concedir entrevistes. “Sembla que sempre estigui per Catalunya, però ja fa 30 anys que resideixo als Estats Units”, matisa. És una de les veus més escoltades i seguides del nostre país, com va demostrar al mes de gener amb la presentació del seu últim llibre a Sant Cugat. Un acte al qual van assistir més de 400 persones. “Que els economistes siguem dels més llegits als mitjans, indica que hi ha crisi”, lamentava.

Parli’m del model d’empresa. Al nostre país, el principal problema és la morositat, amb la demora en el cobrament de factures… 
Tot això a mi m’estranya molt, igual que l’objectiu sigui 30 dies. Jo tinc diferents empreses, a la Xina, Singapur, els Estats Units… I precisament als Estats Units, que és una empresa de serveis, si tu no pagues, no tens el servei. Als països seriosos, si tu no has pagat, no et fan el check in en un hotel. Hi ha moltes grans empreses que juguen amb aquests 90 dies per fer negoci financer. El gran negoci no és el que venen, sinó el negoci que fan ells amb els diners durant 90 dies. I això no pot ser.

És un mal intrínsec del sistema? 
És un costum d’aquí, no és un costum universal. La gent paga quan toca i se’n va a la presó per no pagar. Tu, com a ciutadà, vas a un restaurant i si no pagues, no tens menjar. Per què les empreses són diferents? Espanya té uns quants costums estranys que fan que el sistema funcioni malament.

Retards no sols en aquests camps… 
Un altra part del sistema que funciona amb retards inacceptables és el sistema judicial. Si quan algú et fa una malifeta i el portes als tribunals, no guanyes el cas fins passats 15 anys, aquella empresa potser ja ha tancat, i no et serveix de res. El Núñez ha anat a la presó ara per un delicte de l’any 1991.

Trobareu l’entrevista sencera a Sala-i-Martín al TOT Sant Cugat.

Xavier Sala-i-Martín

Xavier Sala-i-Martín – Artur Ribera (TOT Sant Cugat)
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s