Santiago Vidal, expulsat tres anys de la carrera judicial – VilaWeb

Santiago Vidal, expulsat tres anys de la carrera judicial – VilaWeb.

 

Dijous  26.02.2015  19:48

Santiago Vidal, expulsat tres anys de la carrera judicial

El CGPJ acorda la sanció després de tot un dia de deliberació · Se’l sanciona per haver participat en la redacció d’una proposta de constitució catalana

Men?ame

Després de tot un dia de deliberació El ple del CGPJ ha acordat aquest dijous per 12 vots a 9 castigar el jutge Santiago Vidal amb tres anys de suspensió per haver participat en la redacció d’una Constitució catalana, però no l’expulsa, com demanava el promotor de l’acció disciplinària. El CGPJ el considera responsable d’una falta ‘molt greu’ per la ‘ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials’, continguda al l’article 417.14 de la Llei Orgànica del Poder Judicial. Per contra, el CGPJ considera que no va incórrer en l”exercici d’activitats incompatibles amb el càrrec de jutge’. Els 9 magistrats que han votat contra la suspensió han anunciat un vot particular. En qualsevol cas, l’expulsió és immediata i demà ja haurà d’abandonar el seu despatx a la Ciutat de la Justícia.

El ple del CGPJ havia aprovat aquesta tarda per 12 vots a 9 el relat de fets de la resolució sobre el cas del jutge Santiago Vidal, pas previ a la votació sobre la sanció a què s’enfronta el magistrat. El ple havia destinat les dues primeres hores a discutir sobre si l’òrgan competent per a decidir una possible sanció havia de ser el ple o bé la comissió disciplinària, restringida a set membres. En una primera votació, s’ha fet palesa la divisió del ple: dotze vocals favorables a mantenir la competència a mans del ple s’han imposat als altres nou partidaris de traspassar-la a la comissió disciplinària. Aquests últims han anunciat un vot particular.

Després han debatut una de les al·legacions de Santiago Vidal, que argumentava que l’expedient contra ell havia expirat. Els vocals han rebutjat la qüestió per tretze vots a vuit. Després d’aquesta votació, que ha tingut lloc quan ja feia quatre hores i mitja que debatien, han fet un altre recés per dinar.

La proposta d’expulsió de Jesús Fonseca-Herrero

El ple del CGPJ ha discutit la proposta d’expulsió formulada pel promotor de l’acció disciplinària, Jesús Fonseca-Herrero, que la fiscalia també va assumir. El plenari és format majoritàriament per magistrats designats a proposta del PP. El jutge pot recórrer al Tribunal Suprem, però la sanció és d’aplicació immediata.

Els magistrats han decidit acatar el criteri de l’instructor i de la fiscalia i han refusat els arguments del jutge Vidal, que en les declaracions davant el promotor i la comissió disciplinària va recordar que havia elaborat aquell document en les seves hores lliures i que no havien interferit gens amb la seva feina com a jutge. Vidal compta amb el suport de Jutges per la Democràcia, que considera que aquesta persecució per qüestions polítiques és ‘inquisitorial’.

Per contra, el promotor de l’acció disciplinària i el fiscal consideren que Vidal ha actuat ‘amb manifesta i inexcusable inobservança de deures tan importants del seu estatut jurídic com els de fidelitat a la carta magna [espanyola] i l’ordre jurídic de manera reiterada’.

Segons Fonseca, ha incomplert greument els articles 417.6 i 417.14 de la llei orgànica del poder judicial per ‘haver participat activament, i al marge de qualsevol cobertura, en un grup de treball de composició heterogènia que tenia per objecte elaborar i redactar una constitució catalana amb la finalitat, expressament admesa, de posar-la a disposició o que servís de model dels qui promoguessin la celebració d’una consulta per l’anomenat dret de decidir i la independència de Catalunya’.

En l’escrit de conclusions afegeix: ‘[Vidal] ha portat a terme declaracions públiques en defensa de la independència de Catalunya de manera reiterada, i ha donat suport a iniciatives polítiques d’institucions públiques catalanes i d’entitats privades sobre un procés amb aquesta finalitat’. 

A començament de mes, Vidal deia: ‘Si em fan fora, presentaré un recurs al Tribunal Suprem i espero que en dos anys em digui que em puc reincorporar a la meva feina. No em vull ni imaginar que ja no pugui tenir feina de jutge.’ I afegia que l’expulsió assenyalaria un retorn a les depuracions de càrrecs públics per motius ideològics.

Gairebé un any d’expedient

La decisió del CGPJ ha posat punt final a un procés que ha durat gairebé un any, en què l’instructor de la causa ha provat unes quantes vegades d’apartar Vidal de la carrera. Primer durant la fase d’investigació que va començar a final d’abril del 2014, quan el CGPJ va cridar a declarar el magistrat; feia poc que Vidal i nou magistrats més havien anunciat que treballaven en la redacció d’una constitució per a una Catalunya independent. 

El 9 d’octubre del 2014, després de la fase d’instrucció, Fonseca-Herrero va decidir finalment d’obrir-li expedient i va demanar al CGPJ que el suspengués cautelarment de funcions. Ja aleshores, el promotor de la causa considerava que Vidal havia de ser apartat per la ‘ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials i vulneració del deure d’observació del règim d’incompatibilitats’.

Informació relacionada:

Editorial de Vicent Partal: Vidal l’expulsen per nosaltres

Lliuren al CGPJ 25.000 signatures de suport a Santiago Vidal

El poder judicial espanyol prepara l’expulsió de Santiago Vidal

Men?ame

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s