Joan Iglesias: “Dels 70.000 milions que es podrien recaptar, ara només en recaptem 2.000”

Joan Iglesias: “Dels 70.000 milions que es podrien recaptar, ara només en recaptem 2.000”.

POLÍTICA
19/02/2015
HISENDA PRÒPIA
Joan Iglesias: “Dels 70.000 milions que es podrien recaptar, ara només en recaptem 2.000”
El responsable de dissenyar la nova Hisenda catalana remarca que el potencial fiscal d’un país prové sobretot de les empreses
Xavier Lladó
El responsable de dissenyar la nova Hisenda catalana, Joan Iglesias, ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio que “dels 70.000 milions d’euros que es podrien recaptar a Catalunya, ara només en recaptem 2.000“. Ha assegurat que recaptar 70.000 milions suposaria “un superàvit”. Segons ha dit, aquesta xifra és el resultat de dividir el PIB de Catalunya per la taxa de pressió fiscal mitjana d’Espanya dels últims 10 anys.

Iglesias, que és doctor en dret i autor de l’assaig ‘Una hisenda a la catalana’, ha explicat que aquesta xifra no només l’han calculat el Consell Assessor per a la Transició Nacional, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, la Cambra de Comerç de Barcelona o nombrosos autors com Xavier Sala-i-Martín o Germà Bel, sinó que ho ha fet el mateix ministeri d’Hisenda. “Ángel Lafuente, que va fer un informe patrocinat pel ministeri d’Hisenda, quan calcula quina seria la imputació de les despeses totals a Catalunya, d’acord amb la despesa actual, i ho compara amb els ingressos, segueix donant superàvit”, ha dit.

Iglesias ha explicat que Catalunya té capacitat per recaptar aquestes “grans xifres” perquè “l’aplicació del sistema fiscal depen sobretot de les empreses“, qué és on es recapta la major part dels impostos, i després a través del sistema bancari, que és el que fa la gestió de la tresoreria, arriba al banc d’Espanya, al tresor públic. L’administració tributària, la seva funció és el compliment, vigilar que això funcioni, però no en fa la gestió. És com el director d’orquestra però el sistema funciona sol, perquè si no ho fes així, no podria funcionar ni ara”, ha explicat.

http://www.ccma.cat/audio/embed/870568

Sense títol
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s