El govern preveu declarar la independència si el govern espanyol es nega a negociar – VilaWeb

El govern preveu declarar la independència si el govern espanyol es nega a negociar – VilaWeb.

 

Dijous  19.02.2015  17:04

Autor/s: Redacció/ACN

El govern preveu declarar la independència si el govern espanyol es nega a negociar

El secretari d’Exteriors del govern denuncia les traves del govern espanyol contra l’acció exterior de la Generalitat en declaracions al parlament escocès

Men?ame

El secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea de la Generalitat, Roger Albinyana, ha explicat al diari escocès The Scotsman que el govern preveu declarar unilateralment la independència després de les eleccions del 27 de setembre si el govern espanyol es nega a obrir una negociació de secessió. Albinyana explica que la Generalitat prefereix una transició negociada amb l’estat espanyol, però no descarta haver de fer una DUI si la independència guanya el 27-S. Afegeix que si Espanya no accepta negociar enviarà un missatge molt negatiu al món. ‘Com a govern no descartem cap mitjà que ens porti a complir la voluntat i el mandat que ens donin els ciutadans de Catalunya’, diu Albinyana.

A més, Albinyana ha comparegut avui davant del comitè de Relacions Exteriors i Europees del parlament escocès per explicar quina és l’estratègia en matèria d’acció exterior del govern. La compareixença s’ha fet a petició de la cambra escocesa i també hi han participat els responsables d’afers estrangers dels governs basc i flamenc, María Ángeles Elorza i Lukas Van Hamme. Albinyana ha lamentat ‘les dificultats’ que troba l’executiu català en la seva acció exterior. Una situació que ha contrastat amb la del Quebec, que gaudeix d’un estatut diplomàtic atorgat pel Canadà, una condició que l’executiu espanyol nega a la Generalitat.

Albinyana ha recordat que l’acció exterior de la Generalitat de Catalunya es remunta pràcticament als orígens de l’autonomia restaurada i ha explicat que la delegació catalana a Brussel·les es va obrir l’any 1986, quan era l’única delegació d’una comunitat autònoma espanyola davant les institucions europees. El secretari d’Afers Exteriors també ha fet una radiografia de la presència internacional de Catalunya, recordant que, a banda de les set delegacions que té el govern, hi ha 37 oficines d’Acció arreu del món, així com diverses oficines sectorials, com les de Turisme de Catalunya o les de l’Institut Ramon Llull (IRL).

El secretari d’Afers Exteriors ha explicat als diputats escocesos que la presència exterior catalana ‘és un instrument que serveix a les necessitats de Catalunya i la seva gent’ a partir de quatre pilars principals: la representació institucional del govern, la internacionalització de l’economia catalana i la captació d’inversions, l’atracció de turisme i el foment de la cultura i la llengua catalanes. En aquest sentit, ha explicat que les delegacions i les oficines sectorials són una inversió econòmica eficient perquè treballen en la defensa integral dels interessos de Catalunya. El secretari d’Afers Exteriors també ha parlat de les iniciatives del govern en matèria de diplomàcia pública, amb la creació fa tres anys de Diplocat, i en matèria de projecció mediàtica internacional de Catalunya mitjançant el Programa Eugeni Xammar.

Men?ame

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s