Vuit escoles modifiquen els horaris per fer el 25% de classes en castellà | Nació Digital

Vuit escoles modifiquen els horaris per fer el 25% de classes en castellà | Nació Digital.

Vuit escoles modifiquen els horaris per fer el 25% de classes en castellà

Un auto del TSJC fixa mesures cautelars al centre davant les denúncies d’algunes famílies van presentar el 2009 1 Se segueix la doctrina marcada pel tribunal el 31 de gener de 2014

Q.S. , Redacció | Actualitzat el 06/02/2015 a les 11:51h
Arxivat a: PolíticaImmersióTSJC
L’escola Santa Isabel de Sant Cugat del Vallès és una de les vuit escoles que modificaran els seus horaris per fer el 25% de les classes en castellà. Concretament, aquesta escola presentarà dilluns davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) una proposta de modificació d’horaris dels grups de P4 i de 3r de Primària per complir amb el 25% de classes de castellà que li exigeix un jutge. La situació ve provocada per la denúncia d’una família que l’any 2009, quan va matricular el seu primer fill, va portar el centre als tribunals.

Ara el TSJC ha emès un auto de mesures cautelars al que l’escola s’adaptarà fent algunes matèries en llengua castellana. La directora del centre, Maria Reina Montoro, ha explicat a l’Agència Catalana de Notícies que dijous es va informar els pares de les novetats i que la sensació generalitzada va ser de “molta sorpresa”. Una situació que es repetirà en, de moment, vuit escoles arreu de Catalunya.

A finals de gener de l’any passat, el TSJC va tancar la polèmica sobre la consideració del castellà com a llengua vehicular imposant un percentatge concret del seu ús en el sistema escolar català: Un 25% de les classes s’hauran de fer en castellà si un alumne ho reclama.

Així ho van determinar a través de diverses interlocutòries publicades el 31 de gener que afectaven a cinc casos de cinc escoles i que es podien al·legar en altres procediments. L’argument del TSJC era que “cal garantir una utilització mínima del castellà”. “Així, atenent els precedents i prenent en consideració els valors en joc,es va fixar la utilització mínima del castellà un 25 per cent de l’horari lectiu, en el benentès que caldrà incloure una assignatura o matèria troncal, a més de la llengua i literatura castellana en aquest percentatge”, aclaria l’òrgan jurisdiccional.

Considerava el TSJC que “d’aquesta forma es pot garantir una presencia prioritària i suficientment àmplia del català com a llengua vehicular, sense que el castellà es vegi reduït a una utilització merament simbòlica”.

De fet, el Tribunal considerava que el percentatge ve obligat per la nova doctrina del Tribunal Constitucional. “Si bé en un primer lloc que cal garantir que el català constitueixi el centre de gravetat del sistema educatiu, en concordança amb allò que determina l’Estatut d’Autonomia i la legislació ditada pel Parlament de Catalunya. Ara be, cal estar alhora a allò que ha resolt el Tribunal Constitucional pel que fa a la necessària utilització del castellà com a llengua vehicular a l’ensenyament, sense que aquesta utilització sigui tan reduïda o marginal que esdevingui simplement retòrica”, va sentenciar el màxim òrgan judicial a Catalunya.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s