Elisenda Paluzie: “La independència té més sentit que mai amb la globalització”

Elisenda Paluzie: “La independència té més sentit que mai amb la globalització”.

23/01/2015
INDEPENDÈNCIA
Elisenda Paluzie: “La independència té més sentit que mai amb la globalització”
La professora assegura que “no és tan fàcil” l’exclusió de Catalunya de la UE perquè els tractats actuals ho dificulten
Xavier Lladó
La degana de la Facultat d’Economia de la UB, Elisenda Paluzie, considera que “la independència té més sentit que mai amb la globalització” perquè, en aquest context, el món esdevé més rellevant que l’Estat a l’hora de mantenir relacions econòmiques. “En una economia internacionalitzada ja no és tan important que l’Estat on es pertanyi sigui gran, perquè el mercat passa a ser el món, i les unitats més petites tenen més viabilitat”, ha dit.

Paluzie ha estat entrevistada a la ‘Televisió de Girona’ en ocasió del darrer seu llibre, ‘Podem! Les claus de la viabilitat econòmica de Catalunya independent’ on la globalització ocupa un dels capítols, cadascun dels quals és una de les claus per a una secessió sostenible. En l’entrevista, ha negat que amb la independència Catalunya pugui ser exclosa de la UE. “El que hi haurà serà una trancisió amb modificació dels tractats per acomodar la nova realitat d’un Estat català independent”, i ha recordat que hi ha un article al Tractat de Lisboa que diu que un Estat no pot abandonar la UE lliurement i l’obliga a negociar durant dos anys. “No és tan fàcil”, ha ponderat Paluzie, perquè una exclusió, ha dit, vulneraria d’empreses, drets de ciutadans, no només catalans sinó persones que la UE residents a Catalunya”, ha opinat. “Jurídicament és complicat i no hi ha precedents, perquè a Escòcia va guanyar el ‘no'”, ha afegit.

Paluzie també ha explicat que la relació de Catalunya amb la UE pot tenir diversos matisos i ser positiva, tal com passa en l’actualitat. “Hi ha una geometria variadíssima, és a dir, hi ha Estats que són membres de la UE, però que no tenen l’Euro, hi ha Estats que no són de la UE però que, en canvi, sí que tenen l’Euro com a moneda com, per exemple, Montenegro o Kosovo, Mònaco, San Marino, Andorra; Estats com Turquia que estan amb ‘unió duanera’ amb la UE, amb una relació més intensa que la que pugui tenir Noruega, que està a l’EFTA” (que és un altre tipus de relació), ha plantejat Paluzie.

http://tvgirona.xiptv.cat/embed/181824?width=398&iframe_width=420&share=&height=224&iframe_height=270

http://tvgirona.xiptv.cat/embed/181824?iframe_width=442&share=&iframe_height=282&height=236&width=420

http://tvgirona.xiptv.cat/embed/181824?iframe_width=442&share=&iframe_height=282&height=236&width=420

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s