El responsable de la Hisenda pròpia diu que Catalunya podria pagar-se el pressupost d’un estat capdavanter – VilaWeb

El responsable de la Hisenda pròpia diu que Catalunya podria pagar-se el pressupost d’un estat capdavanter – VilaWeb.

 

Dijous  22.01.2015  21:26

Autor/s: ACN

El responsable de la Hisenda pròpia diu que Catalunya podria pagar-se el pressupost d’un estat capdavanter

El responsable del disseny d’un nou model d’administració tributària catalana vol esvair dubtes sobre la hisenda catalana

Men?ame

El director del programa per a la definició d’un nou model d’administració tributària de Catalunya, Joan Iglesias, ha remarcat que hi ha ‘infinitat d’estudis’ que demostren que Catalunya ja té ‘capacitat suficient per a pagar el pressupost d’un estat capdavanter, unes institucions de govern pròpies i unes polítiques públiques avançades i alineades amb les dels millors estats’ del seu entorn. Iglesias ha participat en un acte de l’ANC per esvair dubtes sobre la hisenda pròpia. La presidenta de l’Assemblea, Carme Forcadell, ha cridat a eixamplar la base social de la independència fins al 27-S i ha apuntat que ara toca defensar l’acord entre CiU i ERC malgrat no ser el seu.

Iglesias ha remarcat que ell no és el constructor de la hisenda pròpia catalana, perquè aquesta ja existeix des del moment que hi ha uns contribuents catalans que paguen els seus impostos. La seva feina, ha continuat, és dissenyar el model de gestió d’una Catalunya que recapti i administri tots els seus impostos. Però abans de res, ha garantit que un estat català no només seria viable econòmicament, sinó que tindria unes polítiques públiques com les dels millors estats del món en aquest sentit, perquè ja avui fa superàvit entre el que aporta i el que rep, i aquí ha sumat el pressupost de despesa de la Generalitat, el dels ajuntaments i la imputació de despesa dins dels Pressupostos Generals de l’Estat.

Dit això, cal ara establir, ha explicat, quin model de gestió vol Catalunya per al seu sistema fiscal. Partint del model espanyol, ha criticat que es basi en la persecució de l’infractor però que alhora tingui grans nivells de frau fiscal. ‘Aquesta lluita contra el frau l’estan guanyant o l’estan perdent? Perquè porten 35 anys i la guardiola segueix buida. Massa sistema d’èxit no és’, ha ironitzat.

Iglesias ha apostat pel model que apliquen altres estats, que es basa en el paradigma de la confiança, en la cooperació, en el fet de conèixer el contribuent i donar-li incentius. ‘És el bastó o la pastanaga. Una hisenda que només amenaça és una hisenda que fracassa’, ha resumit. Al seu parer, ‘no es pot atemorir’ els contribuents perquè són precisament els que ‘han de fer que el nou país funcioni’, i ha citat un informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional que parla de ‘la consciència fiscal com a expressió de la consciència nacional’. 

Cal que la ciutadania que pagui, ha conclòs, ‘sigui conscient que això reverteix en benefici seu i del país’, perquè no és el mateix tributar que contribuir’. I aquí ha posat un exemple històric tot remarcant que el tribut és des de l’antiguitat ‘el que paga el poble vençut al poble vencedor, el súbdit al rei’, i per això no pagar-lo, que és el frau, té una certa simpatia. 

‘Ja ho vam fer a principi dels 80 com a ciutadans espanyols’

‘Això que hem de fer ara ja ho hem fet. Ho vam fer a principis dels 80 com a ciutadans espanyols i ara ho farem com a ciutadans catalans’, ha conclòs Iglesias, que ha assenyalat que igual que ara els catalans paguen els seus impostos fent cas d’una llei del Congrés, també ho faran quan hi hagi una llei aprovada pel Parlament. 

També ha participat en l’acte el diputat d’ERC especialista en temes econòmics i pressupostaris, Pere Aragonès, que s’ha mostrat convençut que la independència de Catalunya s’aconseguirà de forma acordada, però ha avisat que només serà així si els catalans són capaços de fer entendre a l’Estat que igualment ho farien unilateralment. 

Ha clos l’acte la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, que ha cridat a treballar fins al 27 de setembre per eixamplar la base social de la independència per aconseguir-la mitjançant les urnes. Forcadell ha reconegut que l’acord de Mas i Junqueras no era l’acord de l’Assemblea, igual que tampoc ho era la pregunta pactada per al 9-N. ‘Ara no cal que ens preguntem si és un bon o mal acord, és l’acord que tenim i per tant és el millor’, ha exclamat.

 

 

Men?ame

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s