L’esborrany de l’acord entre Mas i Junqueras fins a la independència – VilaWeb

L’esborrany de l’acord entre Mas i Junqueras fins a la independència – VilaWeb.

Divendres  16.01.2015  10:05

L’esborrany de l’acord entre Mas i Junqueras fins a la independència

Preveu ‘l’anunci i l’inici del procés cap a la proclamació de la república catalana’

Men?ame

De l’acord de dimecres entre Artur Mas i Oriol Junqueras, en va sortir l’esborrany d’un full de ruta cap a la independència, amb accions previstes abans de les eleccions del 27 de setembre i unes altres a exercir després, en cas de majoria absoluta independentista al parlament. El document ha estat filtrat a La Vanguardia, que avui en publica fragments. Segons que ha explicat Artur Mas a RAC-1, és un document provisional, que s’ha d’acabar de negociar entre les forces sobiranistes i deixar tancat ‘les pròximes setmanes o mesos’.

Una comissió de seguiment supervisaria el compliment d’aquest full de ruta.

Heus ací els punts que inclou el document, bo i resumits:

–Resultat inequívoc el 27-S de les candidatures independentistes, que han de deixar clar que el seu votant es pronuncia de manera clara ‘a favor de la sobirania i/o independència’.

–Abans de les eleccions, procés participatiu per a l’elaboració de la constitució catalana. Se seguiria un sistema semblant al procés d’elaboració de l’estatut amb el ‘Bus de l’estatut’, que va acabar en l’aprovació, el setembre del 2005, d’un projecte d’estatut.

–Construcció i culminació d’estructures d’estat, com ara: ‘la hisenda pròpia, la seguretat social, la transitorietat legal, l’acció exterior, la transició d’infrastructures energètiques, serveis socials i de salut, proveïment energètic, seguretat’. La llista es correspon amb la del pacte de legislatura entre CiU i ERC. 

–L’exercici d’actes de sobirania que trenquin les directrius de l’estat en àmbits com ara la immersió lingüística, el decret de pobresa energètica, els horaris comercials o l’oposició a la llei mordassa.

–Després de les eleccions del 27 de setembre no hi haurà una declaració d’independència, sinó ‘l’anunci i inici del procés cap a la proclamació de l’estat i de la república catalana’. 

–Es demanarà i s’oferirà a l’estat espanyol ‘d’acordar les noves condicions’ (repartiment d’actius i de passius, relacions entre els nous estats) i s’obriran negociacions amb instàncies internacionals per al reconeixement i admissió del nou estat. Actitud ‘expectant’ cap a ‘possibles alternatives promogudes des de les institucions espanyoles’, com ara una reforma constitucional. 

–Es proposa, ‘si és possible’, la convocatòria ‘d’un referèndum vinculant sobre la configuració del nou estat’, la qual cosa implicaria que es fes d’acord amb l’estat espanyol. Si no fos possible, es proclamaria directament la creació de l’estat català. 

–Referèndum posterior per a l’aprovació de la constitució catalana i convocatòria electoral per a l’elecció del nou marc constitucional.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s