Podemos, la independència i la puresa – La Torre de les Hores

Podemos, la independència i la puresa – La Torre de les Hores.

Podemos, la independència i la puresa

A la Ibèria d’enguany, qui perd els orígens guanya identitat. En l’era de la iralegria, Podemos encapçala els rànquings d’esperança i capitalitza com ningú la còlera ciutadana perquè no té passat, l’única hipoteca que tenalla la política. A Catalunya, la formació neolerrouxista es planta al Parlament sense esforç, precisament perquè no té un cap visible que la representi i, al seu torn, els seus líders són massa joves per haver xuclat l’energia d’un sistema gerontocràtic: perokupar La Ciutadella n’hi ha prou amb l’anonimat (i, de fons, l’ombra de Pablo Iglesias), guiant el poble contra els llinatges. El sobiranisme du setmanes lluitant maldestrament contra un fenomen que li roba quota d’esperança i de greuge, justament perquè l’han caçat jugant al seu tiki-taka: no pot criticar l’esperit reformista naïve dels de Pablo Iglesias perquè, massa sovint, els independentistes han dibuixat una futura Catalunya-estat on els transplantaments sortiran de franc i àdhuc les minyones viuran benaurades a Sarrià. Paral·lelament, el catalanisme no pot denunciar les mitges veritats de Podemos mentre la seva conversió a l’independentisme no sigui plenament creïble i la seva lluita contra la corrupció palesament visible: necessitem manifestacions, ja ho veieu, però també sobiranistes a la banca. El poble vol alegria, però necessita algun cap de turc que no s’acabi menjant els turronets a casa, després de passar-se poques setmanes a Quatre Camins.

Avui mateix, Josep Rull ha comparegut al Telenotícies de La Nostra repetint el mot Podemos (espanyolitzant-ne tant com podia la pronúncia, per evitar la traducció catalana Podem), acusant la formació de ser l’enèsima trampa de la Tercera Via reformista-zapaterista. Al seu torn, l’Agustí Colomines signava un article imprescindible a Economía Digital recordant-nos com molts dels anti-casta de Podemos formen part d’un dels sectors més aristocràtics de la societat, el món universitari, i rescatant també el passat netament castís d’algun dels seus il·lustres pares. Els intents de desemmascarar Podemos són lloables, i servidor en comparteix l’essència, però m’atreviria a dir que acabaran essent contraproduents: en la lluita per la puresa i la manca d’orígens, un endoll a la universitat –per molt injust que sigui- és molt més tolerable que uns calerons andorrans. En el combat per la demagògia, sempre guanya el folklore: en aquest aspecte, fins i tot una monja que visqui dels nostres impostos i de la secta més jeràrquica d’occident pot acabar alliçonant-nos sobre els secrets de la revolta social. Si la puresa entra en joc, Podemos sempre guanyarà. Per contrarestar aquest prisma, el sobiranisme ha de jugar precisament la carta oposada: destacar-se com un fenomen impur i netament convers. Mentre alguns critiquin les abraçades, nosaltres les hem de defensar més que mai. Contràriament al que diu la cançó, qui traeix els orígens guanya un nou jo.

Si l’independentisme ha guanyat credibilitat en els darrers anys ha estat perquè s’ha fet de conversos, començant pel seu líder indiscutible, Artur Mas. Si la secessió ha passat de la marginalitat al centre de la política catalana ha estat perquè tots hem acabat abraçant (i perdonant) l’autonomista que portàvem a l’interior. Si ara som més forts és perquè hem acabat compartint taula amb gent que fa mesos no hauríem ni saludat. La revolució de la Catalunya-estat és l’assoliment de la dignitat de la impuresa. La independència no la farà un sant, sinó un munt d’impurs de sang barrejada. Si vols ajudar, explica com eres quan no eres independentista i perquè ara penses amb més llibertat. Dóna’m la teva impuresa, accepta la corrupció del passat, explica’m tots els sacrificis als quals estàs dispost per ser lliure… i no et caldrà un estat, perquè ja tindràs un imperi.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s