Es posen en circulació els euros andorrans – VilaWeb

Es posen en circulació els euros andorrans – VilaWeb.

 

Dimarts  23.12.2014  06:00

Es posen en circulació els euros andorrans

Després d’uns quants ajornaments, avui a la tarda arriben les monedes amb motius d’Andorra

Men?ame

Després d’uns quants ajornaments, finalment avui es posen en circulació els dos milions d’euros en monedes amb motius andorrans. El ministre portaveu i de Finances del govern d’Andorra, Jordi Cinca, va anunciar fa pocs dies que avui començarien a circular. Aquesta tarda hi haurà una festa de presentació.

Els euros andorrans arriben després de l’aprovació en l’últim consell de ministres del reglament que desenvolupa la llei d’introducció de l’euro en el marc de l’acord monetari entre Andorra i la Unió Europea.

El govern ha previst que cada ciutadà pugui disposar, si ho vol, d’una col·lecció completa de la primera emissió d’euros, pel cap baix. Tothom tindrà l’opció de recollir les monedes d’un cèntim, dos, cinc, deu, vint i cinquanta i també les d’un euro i de dos. Serà un paquet que costarà 3,88 euros, què és el valor real de les vuit monedes sumades.

La circulació d’euros andorrans és possible malgrat que Andorra no formi part de la Unió Europea, en virtut de l’acord monetari signat entre el principat i la UE el 2011 després d’una negociació de set anys. L’acord permet d’emetre uns 2,5 milions d’euros en monedes, un 20% de les quals s’encunyaran per als col·leccionistes. En aquest cas, Andorra no podrà imprimir bitllets.

Dels dos milions d’euros que es posaran en circulació, 400.000 seran en monedes de dos euros, 580.000 en monedes d’un euro i 500.000 en monedes de 50 cèntims. De les de deu cèntims, dos i un, se n’emetran un milió de monedes de cada.

Les monedes d’1 cèntim, 2 i 5 inclouen la imatge d’un isard; les de 10, 20 i 50, el campanar de l’església romànica de Santa Coloma (en comptes de la imatge del Pantocràtor de Sant Martí de la Cortinada, vetada per la Comissió Europea perquè podia trencar el principi de neutralitat religiosa); les d’1 euro, la Casa de la Vall, i la de 2, l’escut d’Andorra.

La meitat de les monedes són encunyades per la Monnaie de París i l’altra meitat, per la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre espanyola. Els primers euros andorrans havien de començar a circular la primavera passada, però es va haver d’ajornar ‘per qüestions logístiques’.

Men?ame

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s