ICV s’aparta de la independència en el seu full de ruta per a Catalunya – VilaWeb

ICV s’aparta de la independència en el seu full de ruta per a Catalunya – VilaWeb.

Dilluns  22.12.2014  12:14

Autor/s: ACN

ICV s’aparta de la independència en el seu full de ruta per a Catalunya

Planteja la creació d’un estat català amb plena sobirania que es mantingui dins d’Espanya

Men?ame

La direcció d’ICV ha fet públic acui el full de ruta nacional que sotmetrà a debat de la militància. L’executiva planteja una nova relació bilateral entre Catalunya i Espanya dins del marc de l’estat espanyol. S’allunyen de la independència, i plantegen un canvi radical en l’statu quo. Catalunya tindria plenes competències en tots els àmbits i serien les institucions catalanes les que, a través d’un pacte de sobiranies, decidirien quines comparteixen amb l’estat i amb la UE. Els ecosocialistes no renuncien al referèndum sobre la independència –no tanquen la porta a la independència si és l’opció majoritària– i creuen que de les properes eleccions hauria de sorgir el mandat de redactar una constitució catalana.

El secretari general del partit, Josep Vendrell, ha estat l’encarregat de presentar el document, que el consell nacional va acceptar com a punt de partida per al debat que haurà de concloure en la convenció nacional prevista per al 27 i 28 de febrer del 2015. Serà la militància del partit la que tindrà la darrera paraula, tot i que un avançament electoral podria precipitar la decisió.

El full de ruta

El full de ruta dels ecosocialistes comença amb unes eleccions al parlament, entenent que ja donen per acabada la legislatura actual. A aquests comicis, ICV es presentarà –prioritàriament dins un pol d’esquerres, al qual també han convidat Podem– defensant l’inici d’un procés constituent que canviï la relació amb l’estat espanyol, però també el model econòmic i social, ‘que no garanteix condicions de vida digna per a la ciutadania’. La intenció és que d’aquestes eleccions sorgeixi el mandat de redactar una constitució catalana que atorgui plena sobirania al poble de Catalunya. ‘L’època dels estatuts, entesos com a lleis orgàniques, s’ha acabat’, ha afirmat Vendrell, tot subratllant que la constitució catalana estaria al mateix nivell jurídic que l’espanyola i fora de les competències del Tribunal Constitucional.

Els ecosocialistes rebutgen, però, convertir les properes eleccions al Parlament en un plebiscit sobre la independència. Ara, no renuncien al referèndum sobre la independència, i no tanquen la porta a la independència si és l’opció majoritària de la ciutadania. Opinen en tot cas que la futura constitució catalana hauria de reconèixer el dret a l’autodeterminació.

Sobirania compartida en alguns àmbits

Així, amb la proposta d’ICV, Catalunya seria sobirana, però no independent. Els ecosocialistes plantegen que, a través d’un pacte de sobiranies amb l’estat espanyol, Catalunya compartís aquesta sobirania en múltiples qüestions. Per exemple, en l’àmbit de la seguretat social, de defensa o en l’àmbit fiscal, on defensen un concert econòmic solidari en què es pacti el pagament dels serveis que l’estat desenvolupi a Catalunya i una quota de solidaritat amb la resta de territoris de l’estat espanyol.

‘Catalunya ha d’esdevenir estat, un subjecte polític sobirà que decideixi lliurement compartir sobirania amb l’estat espanyol i la Unió Europea’, ha subratllat Vendrell. La relació amb l’estat seria d’igual a igual i es faria de manera bilateral, a diferència de la proposta federal homogeneïtzadora per a totes les autonomies que planteja el PSOE. ‘Qualsevol de les fórmules jurídiques ha d’implicar que Catalunya surti del règim comú de disset autonomies i que tingui un reconeixement singular i específic’, s’explica en el document.

Per a fer possible aquest nou encaix seria necessari que el procés constituent català tingués continuïtat en un procés constituent espanyol que consolidés la fi del bipartidisme i el canvi del ‘statu quo’ autonòmic. Com la catalana, la constitució espanyola també hauria de reconèixer el dret de l’autodeterminació dels pobles i una llei específica hauria de regular els principis i mecanismes democràtics per fer possible la secessió, ‘si és que una majoria d’una part de l’estat així ho expressa en referèndum’. També s’haurien de contemplar mecanismes perquè les institucions catalanes puguin participar directament en aquells organismes europeus que tractin les qüestions, competències o capacitats pròpies de Catalunya.

Els 10 objectius

El nou estat català s’hauria de configurar a partir dels conceptes de la igualtat, la llibertat i la justícia social. El document planteja 10 objectius: ‘una societat articulada al voltant del treball digne; un model econòmic ecològic; un teixit econòmic equilibrat amb fort pes de la indústria i l’economia social; una societat articulada pels drets universals de la ciutadania; una educació pública com a principal factor d’equitat; una cultura com a aposta per una ciutadania crítica; un sistema fiscal potent, amb capacitat de redistribuir la riquesa i contribuir a la sostenibilitat ambiental; la igualtat de gènere i l’abolició del patriarcat; una UE com a nou subjecte polític portador de demos i sobirania; i la reconstrucció del contracte democràtic’.

La solució al conflicte entre Catalunya i Espanya passa segons la proposta de la direcció ecosocialista per ‘l’autodeterminació, la negociació i el pacte bilateral’. Des d’ICV es reconeix la dificultat de posar en marxa el seu pla: ‘és tan fàcil o tan difícil com la independència’.

Men?ame

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s