¿Qué hay de lo mío? – La Puntita – Noticias de Opinión – e-notícies Xavier Rius

¿Qué hay de lo mío? – La Puntita – Noticias de Opinión – e-notícies.

Xavier Rius

¿Qué hay de lo mío?

Xavier Rius

EnviarImprimirVotarDisminuir letraAumentar letra

Des d’un punt de vista ideològic, hauria de tenir més simpatia pels respresentants del sector catalanista del PSC que per Celestino Corbacho, posem per cas. Però a mi sempre m’han semblat que vivien del cuento.

Després de l’escabetxada del congrés de Sitges, a Raimon Obiols li van donar una puntada de peu cap amunt i va ser diputat al Parlament Europeu durant tres legislatures: 1999, 2004 i 2009. El sou ronda en l’actualitat els 8.000 euros al mes. Els capitans del PSC tenien mala fama, però en realitat tenien cor.

La indirecta va també per l’actual embolic de sigles perquè hi ha Nova Esquerra Catalana (Ernest Maragall), Avancem (Joan Ignasi Elena), Moviment Catalunya (Jordi Martí) i Socialisme, Catalunya i Llibertat (Toni Comín). Encara que a Moviment Catalunya li poden canviar el nom, el Partit dels Exconsellers, si acaba sent el de Tura, Castells i Nadal.

La creació d’un altre partit acostuma a ser el pas previ per acabar en un partit més gran des de Max Canher, que va acabar fundant Acció Catalana -potser hauríem de dir ressuscitant en aquest cas- per acabar a Esquerra.

L’ara tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona Antoni Vives -que el va seguir en l’aventura com a secretari general-, deu ser l’únic polític en actiu que ha estat membre de les direccions d’ERC i de CDC. I, la veritat, és que professionalment tampoc no li ha anat tan malament.

Mentre que l’exsecretari general de CDC, el malaguanyat Pere Esteve, no va arribar a fundar un partit, però sí una associació, Catalunya 2003, abans d’acabar a Esquerra com a conseller de Comerç en el primer govern de Pasqual Maragall.

Perquè cap dels que ara es proclamen sobiranistes -subratllo això de cap-, no va moure un dit quan Zapatero va passar l’Estatut pel ribot. Potser sí que la gent té dret a evolucionar ideològicament, però ves per on llavors tenien càrrec oficial i ara no.

En els més de vint anys que va exercir Ernest Maragall responsabilitats polítiques -a l’Ajuntament o a la Generalitat- no li vaig sentir mai una paraula a favor del dret a decidir. Potser només al final, quan el tripartit ja feia aigües, però això tampoc el va encoratjar a renunciar al sou de conseller d’Ensenyament (103.000 euros anuals).

Sí, ja ho sé, la societat ha canviat, Espanya ens roba, el federalisme no porta enlloc. Però no sé mai si aquestes conversions són sinceres o fruit d’aquella màxima més vella en política que l’anar a peu: ¿qué hay de lo mío?. Sovint també del ressentiment. És humà.

És com Marina Geli i Núria Bonaventura que s’han afanyat a anunciar que deixaran el PSC per apuntar-se a la nova formació que sorgirà del NECat d’Ernest Maragall i el Moviment Catalunya. Però val a dir que deixen el partit, no l’escó.

Joan Ignasi Elena va trigar sis mesos, però almenys va renunciar a l’acta de diputat. I si fan també el pas ara -amb el run-run d’eleccions anticipades- és perquè difícilment repetirien a les llistes del PSC.

O Àngel Ros, que va preferir deixar-los tirats a canvi de la garantia de Pere Navarro que repetiria com a alcalde. Mentre que, amb Miquel Iceta, ha passat de díscol a president del partit!. No es veia una carrera així des de Winston Churchill. Li han sentit alguna sortia de to des de llavors?.

A mi, això del sector catalanista del PSC sempre em va semblar una etiqueta, una marca blanca, fins i tot un modus vivendi. Ni tan sols en l’època de més rebombori no vaig saber trobar mai una diferència entre el sector catalanista i la línia oficial del partit. Com a molt una mica de tensió abans d’una votació. Però mai va arribar la sang al riu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s