Mas proposarà un format electoral que trenqui motlles

Mas proposarà un format electoral que trenqui motlles.

23/11/2014
CONSULTA
Mas proposarà un format electoral que trenqui motlles
El president sap que és un escenari que no agrada a ERC i demanarà generositat a Oriol Junqueras
Xavier Lladó
El president de la Generalitat proposarà un format electoral que trenqui motlles, apostant per la unitat com a revulsiu i efecte multiplicador per sumar vots en unes eventuals eleccions plebiscitàries. Es concretaria en una candidatura transversal, amb ell al capdavant, en què s’aparquin les sigles tradicionals i es cedeixi protagonisme a noms de prestigi de la societat civil, segons l’ARA. Aquest és el desig que manifestarà dimarts vinent en la conferència que oferirà al Palau de Congressos de Barcelona, i de la qual ja se’n sap el nom: “Després del 9-N: temps de decidir, temps de sumar”.

Mas sap que aquest és un escenari que no agrada a ERC, peròdemanarà a Junqueras que sigui generosos. Els republicans tenen unes perspectives de creixement històriques i aquesta fórmula representaria un sacrifici que podria provocar una fuga de vots de protesta cap a opcions antisistema emergents com la CUP o Podemos. Per això han proposat unes llistes separades amb punts programàtics compartits i un paraigua comú al nom de les candidatura.

Des de CiU, però, es neguen a creure que per separat se sumi més i destaquen que el que està sobre la taula “no és una coalició electoral en termes clàssics”, sinó una llista despartiditzada, que implicaria que els partits passessin a “hibernar” el temps que calgués fins a culminar el procés.

Mas ha transmès als seus que en els pròxims temps accenturarà el seu rol presidencial i hauran de ser els partits els que negociïn. A banda, però, el president té el dilema del calendari de convocatòria de les eleccions anticipades. Ho ha consultat al món local, que no li ha donat un criteri únic. Amb tot hi ha diverses opcions: convocar-les els tres primers mesos del 2015, fer-les coincidir amb les muncipals del 24 de maig i fins i tot esperar a assegurar-se un base més sòlida de l’independentisme que li garanteixi una majoria clara en una consulta definitiva.

Sense títol

El president Artur Mas i la vicepresidenta Joana Ortega, el 9-N
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s