Què ens diu el BOP del CEO abril 2014? 62.3% – Ara.cat

Què ens diu el BOP del CEO abril 2014? 62.3% – Ara.cat.

Què ens diu el BOP del CEO abril 2014? 62.3%

Avui ha sortit l’esperada 1a onada del Baròmetre d’Opinió Política del CEO 2014 . No seguiré aquí encara l’evolució dels baròmetres que anava fent fins ara (vegeu aquest post) perquè per primera vegada el BOP recull les respostes a la pregunta pactada per CiU, ERC, ICV-EUA i CUP el passat desembre.

Els titulars a la premsa han recollit tots que el Sí Sí obtindria un 47% dels vots en el referèndum que farem el 9 de novembre. Permeteu-me que expliquí aquí perquè crec que aquest 47 correspondria, a la pràctica més d’un 60%.

La pregunta 31a del BOP diu:

“31a. El proper 9 de novembre una majoria del Parlament vol fer una consulta per decidir el futur de Catalunya, en la qual la primera pregunta és: “Vol que Catalunya esdevingui un Estat?” Vostè què faria en aquesta consulta?”

i les respostes són:

 • 57.6% Sí
 • 19.3% No
 • 10,9% No votaria/s'abstindria
 •  0,1% Nul
 •  0,7% en blanc
 •  0,2% No podrà votar
 •  9,4% No ho sap
 •  1,8% No contesta

I la pregunta 31b és:

“31b. Les persones que hagin respost sí podran contestar aquesta segona pregunta: “Vol que aquest Estat sigui independent?” Vostè què faria en aquesta consulta?”

amb respostes:

 • 81.8% Sí
 • 14.9% No
 • 0,8% No votaria/s'abstindria
 •  0,0% Nul
 •  0,1% en blanc
 •  0,0% No podrà votar
 •  2,4% No ho sap
 •  0,1% No contesta

I d’aquestes dades surt el famós 47% que correpon al 81.8% que votarien sí en la segona resposta del 57.6% que votarien sí a la primera: 81.8 multiplicat per 0.576.

Però sembla que sovint s’oblida que en un referèndum els resultats es calculen sobre els vots emesos i no sobre el cens total. Fem quatre números? Els detalls els teniu en aquest post del mes de febrer on comentava el resultat de la primera gran enquesta sobre LA PREGUNTA.

Avui us poso directament la imatge resum (pels detalls consulteu el post citat fa un moment):

resultatsReferendumBOP1aOnada2014.png

La idea és simple: com que només hem de comptar els vots emesos eliminem l’abstenció, els no sap/no contesta i els vots nuls i refem els càlculs amb els SíSí, SíNo, No i blancs. A l’esquerra teniu la intenció directa de vot i a la dreta la projecció a un referèndum.

He considerat com a nuls els nuls a la primera pregunta i els blancs i abstencions a la segona, i com a no sap/no contesta els de la primera i els de la segona. Així queda clar que el SíSí obtindria un 63.3% dels vots i el No n’obtindria un 25.5%. La gran tercera via es quedaria en un 11% dels vots.

[Afegit post publicació: A la gràfica hem considerat el 12.65% de ns/nc com a part d’abstenció. Si els incorporessim en els resultats ens mouríem en una forquilla que aniria des del 53.3% pel SíSí si tots els ns/nc anessin a votar i cap votés pel SíSí a un 65.8% de SíSí si tots anessin a votar i tots votessin per aquesta opció.]

Crec que el resultat és prou clar. I si no esteu convençuts… recordeu el referèndum de la OTAN del 1986?

BOPCEOAbril2014vsOTAN.png

Espanya va entrar a l’OTAN amb un 53,09% dels vots favorables segons els resultats oficials… Però si ho comptem sobre el cens això representava un 31.2% (hi va haver un 40% d’abstenció). Amb el raonament dels que diuen que el SíSí tindria un 47% dels vots estarien dient que Espanya va cedir la sobirania del seu exèrcit amb menys d’un terç (31.2%) dels vots favorable dels espanyols.

Això sortirà bé. Els catalans estem tranquils. Els catalans volem votar i els catalans votarem el proper 9 de novembre.

Ah! i amb molt de gust podem debatre sobre aquests números!

[Afegit post publicació: ampliació detall del càlcul a partir de les respostes a l’enquesta posades més amunt]

BOPCEOAbril2014detalls.png

1 COMENTARI

 • Què ens diu el BOP del CEO abril 2014? 62.3% | @jordir

  30/04/2014 22:46

  […] http://blogspersonals.ara.cat/desdelmontgri/2014/04/30/que-ens-diu-el-bop-del-ceo-abril-2014-62-3-de... “Avui ha sortit l’esperada 1a onada del Baròmetre d’Opinió Política del CEO 2014 . No seguiré aquí encara l’evolució dels baròmetres que anava fent fins ara (vegeu aquest post) perquè per primera vegada el BOP recull les respostes a la pregunta pactada per CiU, ERC, ICV-EUA i CUP el passat desembre. […]

COMENTA

*Nom i cognoms*E-mail (no es publicarà)

CAPTCHA Image

Refresh Image
*Copia el codi de la imatge

(*) Camps obligatoris

*Comentari

L’enviament de comentaris implica l’acceptació de les normes d’ús

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s