‘Bloomberg’ adverteix Espanya: “No es poden mantenir territoris per la força”

‘Bloomberg’ adverteix Espanya: “No es poden mantenir territoris per la força”.

POLÍTICA
27/03/2014
CONSULTA
‘Bloomberg’ adverteix Espanya: “No es poden mantenir territoris per la força”
El gran mitjà econòmic nord-americà recomana al govern de Rajoy que permeti la consulta
Lluís Bou
La cadena ‘Bloomberg’, un dels grans mitjans d’informació econòmica dels Estats Units, ha advertit el govern espanyol que no s’enroqui respecte a Catalunya, per tal que no li succeeixi com al govern ucraïnès amb Crimea. En un article escrit per Leonid Bershidsky, i que es titula ‘Com pot evitar Espanya la seva Crimea’, el cas de la península del Mar Negre apareix com una lliçó per als Estats que volen evitar secessions internes.“Deixeu el poble lliure”, recomana sense embuts. Segons la cadena nord-americana, no es poden mantenir pobles dins un Estat per la força.

“A Catalunya, el govern espanyol encara podria optar per no seguir el camí que va triar Ucraïna. Impedir que la gent expressi el seu parer té el potencial d’inspirar grups terroristes i de crear inestabilitat . No hi ha manera de mantenir per la força un territori sota el govern d’un país si la majoria no no ho vol”, afirma amb rotunditat.

Bloomberg recorda el precedent del Kosovo per argumentar queuna declaració unilateral d’independència pot ser legal, tot i que sobre el paper les “regions” no tenen dret a la secessió. Cita en aquest aspecte el Tribunal de Justicia de l’ONU.

La cadena explica que el Tribunal Constitucional ha tombat la declaració de sobirania del Parlament, i que el president espanyol, Mariano Rajoy, s’oposa a la secessió. Però, al seu entendre, tot plegat és una posició insuficient. “En enfoc més permisible cap a la secessió podria tenir més èxit de cara a mantenir els territoris dins la unió”, assenyala. ‘Bloomberg’ creu que una consulta faria més possible que els catalans seguissin a Espanya, amb aval democràtic, i cita els precendents dels referèndums al Quebec i el previsible resultat a Escòcia, on creu que guanyarà el No.

La cadena es pregunta què hauria succeït si el govern ucraïnès hagués permès un referèndum sobre la secessió de Crimea tutelat per la comunitat internacional. “Hauria pogut evitar una crisi mundial, que ha enfrontat Rússia amb Occident i que ha esmicolat la mateixa Ucraïna”, sentencia.

Sense títol

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s