Un estudi calcula que el PIB espanyol caurà un 10% en cas d’independència | Nació Digital

Un estudi calcula que el PIB espanyol caurà un 10% en cas d’independència | Nació Digital.

Un estudi calcula que el PIB espanyol caurà un 10% en cas d’independència

Xifra en un 40% les probabilitats que el Govern acabi proclamant la DUI

Augura una “marxa-èxode” d’empreses cap a Polònia o el Marroc, en comptes d’instal·lar-se en territoris espanyols

EP/B.F. | Actualitzat el 20/03/2014 a les 11:25h
Portada de l’estudi encarregat pel projecte ‘Europa Liberal’.

Un estudi realitzat pel projecte Europa Liberal sobre les conseqüències econòmiques que podria tenir per a Catalunya i Espanya una eventual independència de Catalunya alerta que el PIB espanyol cauria un 10%, alhora que dóna per bona la previsió del ministeri d’Exteriors d’una hipotètica caiguda del 20% del PIB català. Com a dada més rellevant, l’estudi assenyala que les probabilitats que acabi tenint lloc una Declaració Unilateral d’Independència (DUI) són del 40%.

L’estudi també augura que la secessió causaria una “marxa-èxode” de moltes empreses establertes ara en territori català. Però auguren que no se n’anirien a cap altre lloc de l’Estat espanyol, sinó que s’establirien a “mercats més segurs” com Polònia o el Marroc, “amb major estabilitat política i jurídica”, davant la temença que el País Basc, Navarra, Galícia o les Canàries poguessin seguir el camí català, apunta l’estudi. També s’avisa d’un possible “corralito” i del fet que una hipotètica moneda pròpia catalana patiria una forta devaluació, d’entre el 30 i el 50%.

Han coordinat la investigació -que es pot adquirir a un preu de 1.990 euros- els experts Francisco Llamas i Richard Onses, basant-se en la fórmula denominada “lògica borrosa”, que serveix per extreure conclusions després de consultar tot un seguit de persones qualificades. Mitjançant tot un seguit d’operacions matemàtiques, es tracta de mesurar els danys que podrien patir les empreses i el teixit econòmic estudiat.

Llamas i Onses han estudiat 367 empreses, que sumen el 60% del PIB espanyol i el 50% del català, i han consultat a 52 polítics, empresaris i alts directius, com José Montilla, Mario Conde, Alejo Vidal-Quadras, Enric Millo, el coronel Leopoldo Muñoz Sánchez, l’ultra Miguel Bernard (Manos Limpias), Ángel Manuel Hernández Guardia (Moviment Cívic 12 d’Octubre), Emmanuel Deleau (emprenedor) o l’editor d’El Triangle Jaume Reixach, entre d’altres.

Versió abreujada de l’estudi Lógica Borrosa: consecuencias
económicas de la secesión catalana
 
(pdf)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s