Álvaro: “Estem en una fase marcada per l’increment de la virulència dels discursos catastrofistes”

Álvaro: “Estem en una fase marcada per l’increment de la virulència dels discursos catastrofistes”.

Política

12/02/2014
Independència
Álvaro: “Estem en una fase marcada per l’increment de la virulència dels discursos catastrofistes”
El periodista critica que els directius alemanys, en el seu text, “no tenen cap problema a l’hora d’establir paral·lelismes entre el nacionalisme català i altres nacionalismes europeus de tipus agressiu, ètnic i totalitari”
Nerea Rodríguez
El dia després que Rosell, Duran i alguns empresaris alemanys alertessin dels diferents riscos de la possible independència de Catalunya, el periodista Francesc-Marc Álvaro constata que “hem entrat en una nova fase del procés sobiranista que vindrà marcada per un increment de la virulència dels discursos catastrofistes i l’oberta bel·ligerància contra la independència de determinats agents socials que havien simulat, fins ara, una certa neutralitat”.

En un post al seu blog, el periodista fa referència a les declaracions del president de la CEOE, Juan Rosell, qui ahir va dir que “la independència seria una destrossa de les relacions humanes amb Espanya”. En relació a això, Álvaro constata que “el discurs del pànic repeteix tres arguments de manera mecànica, tot i que la seva eficàcia és escassa a la vista de les enquestes”, i revela aquests tres arguments: “Les famílies quedaran trencades, els catalans seran expulsats de la Unió Europea i l’economia del país patirà un col·lapse general quan Catalunya se separi d’Espanya”.

Alhora que Rosell feia aquestes dures declaracions, també assegurava que “la majoria de catalans ni volem marxar, ni marxarem”, motiu pel qual Álvaro és pregunta: “Si això és així, per què tants nervis?”, i critica que “els assessors de comunicació de la patronal espanyola no acaben d’afinar en la construcció d’un discurs convincent que refermi la validesa de la via autonomista petrificada i oxidada. Sembla que els domina l’estómac més que el cervell”.

Sobre les declaracions del líder d’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, afirmant que si Unió hagués d’abordar ara el debat sobre què votar en la consulta es produiria un trencament, Álvaro assenyala: “De la destrossa de Rosell a la trencadissa de Duran, material per a la fabricació urgent del pànic, tot provant de convertir els actuals partidaris del sí en dubtosos i els dubtosos en partidaris del no. Mentre alguns esperen que la Moncloa accepti jugar a fer veure que hi ha una tercera via”.

“Finalment, han vist que això va de debò i han tret l’artilleria”

I, finalment, el periodista es refereix també als directius alemanys que van signar una declaració contra la independència de Catalunya: “En el seu text, aquests homes de negocis no tenen cap problema a l’hora d’establir paral·lelismes entre el nacionalisme català i altres nacionalismes europeus de tipus agressiu, ètnic i totalitari”.

Álvaro revela també en l’article que “responsables dels partits sobiranistes comentaven ahir en privat que aquesta allau de discursos catastrofistes contra el procés expressen el caràcter irreversible de l’aposta històrica que han fet les forces que van acordar la data i pregunta del referèndum. ‘Finalment, han vist que això va de debò i han tret l’artilleria’, va comentar un alt responsable de l’administració catalana estretament vinculat a la qüestió”.

I conclou el periodista: “Aquest creixent combat dialèctic oculta, amb la seva polseguera, les decepcions profundes que han aparegut en els entorns sobiranistes arran de la negociació fallida entre CiU i ERC per articular una llista conjunta de cara a les eleccions europees, una iniciativa que, a última hora, va resultat impossible. Atès que convergents i republicans donen versions molts diferents de les causes d’aquest fracàs, sembla que una explicació prou fiable la podrien fer –si volguessin- els màxims responsables de l’ANC, que estaven al corrent de les negociacions entre les dues formacions polítiques i que han viscut molt malament el desenllaç d’una hipòtesi que generava molta il·lusió en la societat civil”.

Francesc-Marc Álvaro

El periodista Francesc-Marc Álvaro – Gabi Muñoz
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s