Crida socialista pel referèndum. 16 de gener de 2014 | El Guaita | Fòrum Cívic

Crida socialista pel referèndum. 16 de gener de 2014 | El Guaita | Fòrum Cívic.

Crida socialista pel referèndum. 16 de gener de 2014

| 16/01/2014 |

Crida socialista pel referèndum

Els signants volem expressar el nostre suport als diputats socialistes que en la històrica votació que ha tingut lloc avui al Parlament de Catalunya s’han situat junt amb aquells altres diputats favorables a la celebració d’un referèndum i a aquells que s’han negat a votar en contra del seu compromís electoral. Ho fem des d‘una convicció que es suporta en tres pilars: que l’esgotament del pacte constitucional fa del tot necessari revisar les relacions entre Catalunya i l’Estat; que l’opció de la independència pot ser una sortida però no necessariament l’única possible a la crisi actual; i que oposar-se a la possibilitat de que el poble de Catalunya es pugui pronunciar en un o altre sentit, és una postura inacceptable i antidemocràtica. A partir d’aquest posicionament, ens  sentim en la necessitat d’afegir el següent:

1. La crisi del pacte constitucional de 1978, produïda per la reiterada interpretació restrictiva que se’n va anar fent i que va culminar amb la sentència contra el nou Estatut -pactat en seu parlamentària i referendat pels catalans-, fa inexcusable un referèndum en el qual el poble de Catalunya es pugui pronunciar clarament sobre la seva relació amb Espanya. Aquest és, avui, l’objectiu nacional més immediat, compartit per la gran majoria dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya, és a dir, per l’ample ventall que, en la seva extraordinària diversitat política, social, cultural i d’origen, va sumar més de dos terços a les darreres eleccions al Parlament de Catalunya.

2. Aquest fet condiciona, avui, la política catalana en la seva totalitat, a dreta i esquerra. Perquè es tracta d’un repte nacional, que afecta les constants vitals de la nació catalana, de la seva llengua i la seva cultura, de la seva economia i les seves prestacions socials. I perquè tot projecte de futur, particularment si és un projecte d’esquerres, està greument condicionat per la sortida a la qual s’arribi. S’estableix, doncs, avui, una divisòria ineludible: a una banda, la gran majoria que, en els paràmetres del catalanisme polític, exigeix el referèndum; a l’altra banda, els que s’hi oposen des dels paràmetres de la política espanyola i, en alguns casos, tractant de fer-ne un factor de divisió de la societat civil catalana. El socialisme català, més enllà dels paràmetres que imposa el nacionalisme espanyol, hegemònic a Espanya, creiem que només pot estar al costat de l’opinió central i majoritària del poble de Catalunya.

3. Els socialistes catalans hem de ser on ens pertoca: al primer rengle, com sempre. Hem de treballar amb tothom que propugni la celebració del referèndum, sigui quina sigui la posició que cadascú pugui prendre després pel que fa a la resposta a la consulta. Però també hem de criticar i treballar per evitar les precipitacions i la manca de sentit de la realitat que alguns dels nostres dirigents estan demostrant, i que poden conduir Catalunya, un cop més, a la derrota i a la frustració. Esberlar la unitat d’aquest bloc amb acceleracions injustificades pot resultar molt rendible per als qui les produeixen, però, pot comportar, en el fons, servir els interessos de l’adversari. La màxima unitat és la força més gran de què disposa el nostre poble. I cap patriota, si ho és de veritat, no pot regatejar esforços per garantir-la.

4. Per tot això, invitem tots aquells i totes aquelles que se senten socialistes o que assumeixen el ric i plural llegat del socialisme català, a mantenir-se en favor de la celebració del referèndum i a sumar-se a aquesta crida. Per coherència amb el paper clau del socialisme català en la construcció nacional de Catalunya (resistència en la profunda postguerra, impuls de l’Assemblea de Catalunya contra el franquisme, recuperació de la Generalitat exiliada, articulació de la unitat civil del nostre poble…). Per lleialtat a tots aquells homes i dones que ens han precedit i que han estat grans lluitadors per la justícia i per Catalunya. Per respecte a tota la gent que ha cregut en aquest projecte i hi ha esmerçat la seva generositat i les seves esperances. Pel futur d’un projecte integrat per homes i dones que “som socialistes i som catalanistes per les mateixes raons”, perquè tant el socialisme com la causa nacional de Catalunya, com deia Joan Reventós, formen part del mateix i indestriable combat per la llibertat i per la justícia.

El socialisme català no pot faltar a l’actual cita per Catalunya. Ha d’acudir-hi i en primera posició. I ha de fer-ho des de posicions pròpies, amb l’exigència crítica de sempre, sense caure en seguidismes, siguin de dins o de fora de Catalunya. El PSC no pot faltar-hi. I la resta de forces catalanistes han de fer-ho possible, lluny de tacticismes interessats. Així ho demanem i ho exigim, en nom dels interessos nacionals de Catalunya que creiem interpretar. I invitem tots els que es reconeguin en la nostra posició que no defalleixin, que se sumin a aquesta crida socialista en favor del referèndum. I que es disposin també a treballar, a mitjà termini, pel redreçament de l’espai socialista, per la construcció d’una alternativa catalana d’esquerres, capaç de donar la resposta deguda a l’actual involució democràtica, econòmica i social, i de posar Catalunya a l’avançada de la lluita per la llibertat, la justícia i el progrés.

Beatriu Acin

Lluís Manel Albert

Pere Albó

Joan Alginet

Eduardo Alonso

Erminia Altarriba

Anton Aluja

Xavier Amores

Òscar Aparicio

Mila Arcarons

Jordi Armengol

Ernest Aymamí

Jordi Aymamí

Noemí Aymamí

Maria Badia

Montserrat Badia

Amèlia Barbero

Joan Basagañas

Robert Benaiges

Carme Beltran

Toni Berini

José Emilio Bertomeu

Pia Bosch

Martí Carnicer

Josep Maria Carreras

Pol Carrión

Josep Casajuana

Magda Casamitjana

Jordi Casanova

Jaume Casanovas

Mireia Casanovas

Francesc Casares

Servand Casas

Antoni Castells

Joaquim Collado

Joan Colom

Antoni Comín

Josep Corominas

Núria Cuixart

Josep Lluís Cusido

Joan Manuel del Pozo

Jordi del Rio

Miquel Diez

Elvira Duran

Josep Duran

David Elvira

Oriol Escalas

Jordi Escoin

Núria Ferre

Carles Ferreira

Rosa Maria Ferrer

Daniel Font

Jordi Font

Jordi Fornells

Montse Franch

Francesc Freixa

Jordina Freixanet

Vicenç Gavaldà

Montserrat Gibert

Francesc Gifreu

Eduard Gisbert

Núria Gispert

Èric Gómez

Anna Gual

Josep Guinot

Francesc Guisset

Zacarías Henar

Jordi Homs

Ignasi Ithió

Santi Lapeira

Jordi López Camps

Luís López García

Núria López

Carmen Lucas

Antoni Llevot

Josep Llop

Esteve Llorenç

Margarida Llort

Joan Majó

Joan Marcet

Jordi Martí

Joan Carles Mas

Àlex Masllorens

Fabian Mohedano

Enric Molas

Sixte Moral

Josejuan Moreso

Marc Mur

Joaquim Nadal

Manuel Nadal

Àngels Navarro

Daniel Novo

Francesc Osan

Neus Palacios

Ivan Pera

Elisenda Pérez

Enric Pérez

Lluís Miquel Pérez

Pere Pladevall

Glòria Plana

Miquel Àngel Poal

Consol Prados

Jordi Pujals

Demetrio Qurol

Maribel Querol

Andreu Raya

Joan Riva

Carles Rivera

Joaquim Roca

Ramon Roqué

Joan Ros

Helena Royes

Manuel Royes

Juan Luis Ruiz Lopez

Ester Safont

Pilar Salat

Susana Sanahujes

Pietat Sanjuan

Núria Sempere

Antoni Serra

Josep Serra

Pere Serra

Jordi Sisquella

Fèlix Sogas

Xavier Testar

Montserrat Tura

Margarita Valverde

Albert Vallejo

Júlia Vendrell

Joan Vicente

Joan Vich

Antoni Vila Delclòs

Josep Xurigué

Barcelona, 16 de gener de 2014

Un pensament a “Crida socialista pel referèndum. 16 de gener de 2014 | El Guaita | Fòrum Cívic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s