“Els catalans formen una cadena humana per demanar la independència”, el ressò de la Via Catalana al món

“Els catalans formen una cadena humana per demanar la independència”, el ressò de la Via Catalana al món.

“Els catalans formen una cadena humana per demanar la independència”, el ressò de la Via Catalana al món

Recollim les notícies més destacades de la premsa internacional

El ressò de la via catalana a la premsa internacionalEl ressò de la via catalana a la premsa internacional

Els mitjans de comunicació internacional destaquen la cadena humana que ha tingut lloc arreu de Catalunya. Diferents diaris, revistes, ràdios i cadenes de televisió tracten els moments previs de la cadena humana i les repercussions que pot tenir a partir de dimecres. El més destacat és que la majoria en parlen des de Barcelona mateix, on s’han desplaçat els seus corresponsals, col·laboradors o enviats especials. Hi ha 200 periodistes estrangers acreditats.

A aquestes portades s’hi afegeix l’article del president de la Generalitat,Artur Mas, que ha escrit al ‘New York Times’, i el del conseller de la Presidència, Francesc Homs, al diari britànic ‘The Guardian’. Aquí fem un repàs de les diferents notícies i dels articles que apareixen a la premsa de fora:

 ‘The Guardian’ (Regne Unit): “Els Catalans es donen les mans per la independència en una gran cadena humana”

El diari britànic parla de la via catalana a través d’assistents a la cadena. “Vaig a la Via Catalana perquè crec que hauríem de ser consultats en un futur. Crec que la causa independentista ve de la gent mentre els polítics prefereixen estancar-se abans que canviar”, diu Maria Solé Bundó, des del Baix Penedès.

‘The Washington Post’ (Estats Units): “Els catalans a favor de trencar amb Espanya formen una gran cadena per reivindicar-se”

“Tot i compartir alguns trets culturals amb la resta d’Espanya, la majoria dels catalans creuen que existeixen profundes diferències culturals com la llengua”.


‘The Telegraph’ (Regne Unit): “400.000 persones es donen la mà durant 400 quilòmetres per la independència de Catalunya”

“La protesta massiva durant la Diada per part de gent vestida de color groc i onejant la bandera regional demostra la força del moviment independentista que demana un referèndum com el d’Escòcia. Una enquesta publicada el dimecres mostrava que el 52% dels catalans votarien a favor de trencar amb Madrid i crear un estat català.”

‘Reuters’ (Internacional): “Els catalans formen una cadena humana per demanar la independència”
“Volem un referèndum per veure si hi ha una majoria que dóna suport a la indpendència. El problema és que Espanya no ens escoltarà. La nostra única esperança és que Europa i la resta del món pressionin el govern espanyol”, diu Ester Sarramona, de 39 anys.

‘BBC’ (Regne Unit): “Els catalans marquen el dia de la independència amb una gran cadena humana”

“Diferents pobles i ciutats, Barcelona inclosa, s’han donat les mans per segellar el dia de la independència de Catalunya”

‘Die Welt’ (Alemanya):”400 quilòmetres de cadena humana per la independència”

“Els catalans, saludables econòmicament, es veuen ofegats i enganyats ja que paguen cada any més impostos però reben menys del que aporten.”

“The Wall Street Journal”: “Els separatistes catalans s’enfronten al repte del referèndum”

“Mas havia estat apartat pels activistes independentistes i ERC i ara crec que està intentant recuperar el control del procés”, explica Joan Botella, analista polític de la Universitat Autònoma de Barcelona.

‘La Tercera’ (Chile): “Una cadena humana creua Catalunya per demanar la independència”
“Tot i els intents del govern d’anar en contra de la voluntat del poble, volem demostrar que aconseguirem la independència de manera pacífica”, assegura al text Albert Garcia, de 60 anys.

‘Der Spiegel’ (Alemanya): “Cadena humana: Centenars de milers de catalans protesten per la separació d’Espanya”

L’independentisme català augmenta la pressió sobre el govern central a Madrid. Centenars de milers de manifestants s’han manifestat amb una cadena humana per ser independents. La cadena s’ha basat en el model de la Via Bàltica de 1989.

‘CNN’ (Estats Units): “Els Catalans s’uneixen en una cadena humana per demanar la secessió d’Espanya”

 “Centenars de milers de catalans del Nord-Est d’Espanya volen augmentar la pressió a Madrid per una secessió i la creació d’un estat independent formant una cadena humana de 400 quilòmetres

‘Al-Jazeera’ (Internacional): “Els separatistes catalans es manifesten a Espanya”

“Catalunya és una regió industrial rica al Nord-Est d’Espanya que representa una cinquena part de la producció econòmica del país. […] No és només una qüestió econòmica. També senten que la seva cultura és diferent”

‘Le Monde’ (França): “Una cadena humana de 400 km per a una Catalunya independent”

El principal diari francès destaca l’esforç dels catalans que s’han desplaçat a les Terres de l’Ebre perquè la cadena tingui èxit. També ha publicat un conjunt de fotografies de diferents llocs de la cadena.

‘Expresso’ (Portugal): 400 quilòmetres per la independència

Els ciutadans celebren el dia nacional de Catalunya amb una cadena de milers de persones. Tot i això, no és segur que es faci un referèndum el 2014.

‘La Reppublica’ (Itàlia):  “Catalunya, una cadena humana de 400 quilòmetres per la independència”

El rotatiu italià ofereix un conjunt d’imatges dels diferents trams de la Via Catalana.

‘Keskisuomalainen’ (Finlàndia): “Els Catalans componen una immensa cadena humana”

“Els catalans consideren una aportació injusta a l’estat i denuncien la falta d’inversió del govern de Madrid.”

‘Sverigeradio’ (Suècia): “La manifestació d’independència catalana”

“Els catalans estan molestos per haver de pagar tants impostos a Madrid, una situació en la que estan en desavantatge i que els arrossega a problemes econòmics”.

‘Le Figaro’ (França): “Els catalans desafien Madrid”

 “Del Pertús, a la frontera francesa, fins a Alcanar, a l’extrem sud de la regió, els catalans reclamen la independència de Catalunya”. 

‘Financial Times’ (Regne Unit): “Els catalans formen una cadena humana per demanar la independència”

 “Mariano Rajoy diu que està preparat per negociar amb Catalunya però deixa clar que no permetrà als catalans que duguin a terme un referèndum per la independència”.

‘Berliner-Zeitung‘ (Alemanya): “Donats de la  cap a la independència”

 “Aproximadament 350.000 nacionalistes demostren amb una cadena humana a Catalunya que poden demanar la independència d’Espanya”.

‘Mediapart’ (França):  17.14, l’hora de Catalunya

Catalunya està dins la ruta de la independència. Una ruta lliure, necessària i inevitable.

‘La Nación’ (Argentina): “El separatisme català torna a desafiar el govern de Rajoy”

“L’independentisme català llança el major desafiament al govern d’Espanya amb una cadena que li ha costat mesos d’organitzar i amb la qual pretén impactar el món”.

‘Milenio’ (Mèxic): “Una cadena humana a favor de la independència travessarà Catalunya”

“Una cadena humana formada per milers d’independentistes catalans travessarà aquest dimecres Catalunya per reclamar la celebració d’un referèndum d’autodeterminació en aquesta regió del Nord-Est d’Espanya, desafiant el govern conservadors central”.

‘L’Indépendant’ (França): “La Via Catalana vol mantenir el rumb”

 “El malestar dels catalans va començar al 2010 després que el Tribunal Constitucional tombés l’Estatut d’Autonomia de Catalunya”.

‘France Info’ (França): “Catalunya: una cadena humana gegant per la independència”

“L’objectiu d’aquesta gegant manifestació és fer pressió al president de la regió, Artur Mas, perquè convoqui un referèndum per l’autodeterminació de Catalunya el 2014, malgrat l’oposició de Madrid”.

‘Euronews’ (Internacional): Catalunya: “La ruta de la independència encara és llarga”

“Des d’un punt de vista fiscal, Catalunya aporta més a l’estat espanyol que no pas rep. El dèficit fiscal és de 16 mil milions d’euros cada any.”


‘Globo’ (Brasil): “Els catalans fan una cadena humana de quilòmetres per la independència”

“El separatisme català s’ha convertit en un bon maldecap pel president del govern, Mariano Rajoy, que ha de fer front a un escàndol de corrupció i que també ha de treure Espanya de la recessió a través de mesures impopulars d’austeritat”.

‘Politiken’ (Dinamarca) : “Centenars de milers de Catalans es donen les mans per la independència”

El diari danès fa referència a moments curiosos de la diada. “Alguns tenien calfreds cada cop que els helicòpters de les televisions sobrevolaven la platja de Barcelona. Però, sovint, un helicòpter d’Intereconomia sobrevolava la zona amb una pancarta que demanava una Espanya unida”.

‘Il Sole 24 ore’ (Itàlia): “Ha començat el canvi al país ibèric”

‘Politiken’ (Dinamarca): “Els catalans formen una cadena humana per la independència”

‘Alkas.lt’ (Lituània): “Els catalans demanen la independència repetint la Via Bàltica”

“Inspirats en el model de la Via Bàltica, centenars de milers de Catalans que demanen la independència de Catalunya donant-se les mans al llarg de 400 quilòmetres”

 

‘DH’ (Bèlgica): “Catalunya: els argument a favor i en contra de la independència”
“A través d’arguments històrics, econòmics i polítics, partidaris i opositors d’un referèndum per la independència s’enfronten des de fa anys sobre una idea rebutjada en bloc pels governs espanyols socialistes i conservadors”.

‘Público’ (Portugal): “Catalunya exigeix un referèndum d’autodeterminació amb una cadena humana de 400 quilòmetres”

“El dia en què es recorda la pèrdua de la independència de Catalunya, milers de catalans es donen la mà aquest dimecres per formar una cadena humana de 400 quilòmetres a través de tot Catalunya, per recolzar un referèndum d’autodeterminació que el govern de Madrid es nega a autoritzar”.

‘Libération’ (França): “Cadena humana a Catalunya, nou repte dels independentistes”

El rotatiu francès explica la naturalesa de la Via Catalana, recollint les declaracions dels organitzadors i posant en context les reclamacions de Catalunya en la situació política del principat i de l’Estat espanyol. Libération assegura que la intenció dels manifestants és “pressionar el líder nacionalista conservador, Artur Mas”, perquè organitzi un referèndum d’autodeterminació “malgrat l’oposició de Madrid”.

‘Time’ i Fox News (Estats Units): “Catalunya es prepara per a una cadena humana que travessa la regió”

La cadena nord-americana de notícies Fox News reprodueix un teletip de l’agència Associated Press que destaca l’optimisme de la societat catalana davant un èxit de la cadena humana arreu de Catalunya. La informació afegeix que les enquestes donen al voltant d’un 50% de suport a la independència, tot i que aquest percentatge podria veure’s reduït en cas que Catalunya quedés fora de la Unió Europea. La revista ‘Time’ recull el mateix teletip, que també fa referència a la voluntat d’Artur Mas de trobar una solució perquè es faci el referèndum. La informació afegeix que s’han inscrit més de 300.000 persones a la cadena que transcorrerà per 400 quilòmetres d’arreu de Catalunya.

‘SAZ-Aktuell.com’ (Alemanya) “Els catalans es manifesten per la independència en una cadena humana de 400 quilòmetres”

El diari digital alemany destaca que la cadena humana vol aconseguir la secessió de Catalunya d’Espanya i també compara la iniciativa amb la dels països bàltics el 1989. Destaquen que seran necessàries 300.000 persones per tancar una cadena de 400 quilòmetres. L’article fa referència a la cadena i a la consulta com un repte polític per al govern de Madrid, que s’afegeix al de la crisi econòmica i el cas Bárcenas.

‘Radio France International’ (França): “Una cadena humana per la independència de Catalunya”

Un reportatge de la ràdio francesa recorre a diferents participants de la cadena humana d’entre 20 i 65 anys perquè donin la seva visió sobre la Via Catalana. “L’objectiu de la Via és pressionar la classe política catalana perquè en prengui nota i organitzi una consulta. L’altre objectiu és demostrar al món que Catalunya vol establir el seu camí per ser un nou Estat d’Europa”, diu Joan Moya, professor d’Història.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s