Les 10 preguntes i respostes principals de l’informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional sobre la consulta d’independència – VilaWeb

Les 10 preguntes i respostes principals de l’informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional sobre la consulta d’independència – VilaWeb.

Les 10 preguntes i respostes principals de l’informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional sobre la consulta d’independència

El govern ja té el document que explora totes les vies jurídiques i polítiques per consultar els ciutadans sobre la independència

El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) ha lliurat al govern el primer informe dels dinou que li han estat encarregats. El document(PDF) fa propostes concretes per a la realització de la consulta, a partir d’un exhastiu anàlisi legal. És un document de 221 pàgines, signat pels tretze membres del consell. A continució us oferim les deu preguntes i respostes bàsiques de l’informe.

Hi ha legitimitat per a fer una consulta sobre el futur polític de Catalunya?

Sí. L’informe presenta dades demoscopiques segons les quals un 75 per cent dels votants estan a favor i presenta també onze arguments de la tradició i legislació democràtica que li donen sentit.

Què s’ha de preguntar als ciutadans?

L’informe planteja diverses possibilitats però acaba recomanant una pregunta directa i única sobre la independència de Catalunya. La pregunta, però, ha de ser redactada de la manera més neutral possible.

Quin instrument jurídic es pot usar per a fer la consulta?

L’informe identifica cinc vies possibles dins l’actual ordenament polític que podrien servir per a fer una consulta legal. En cas que totes elles fracassin per l’oposició de l’estat el consell proposa unes eleccions plebiscitàries.

Qui votaria en la consulta?

L’informe proposa que els ciutadans de Catalunya majors de setze anys.

Quin resultat caldria aconseguir?

El vot de la meitat del cens més un seria un quòrum suficient i un resultat de la meitat dels votants més un serien un resultat suficient.

En el cas que sigui necessari com es farien unes eleccions plebiscitàries?

El president de la Generalitat pot convocar eleccions i no necessita cap permís per a fer-ho. Si les convoca els partits que ho vulguin s’hi podrien presentar amb un programa que inclogués la proclamació immediata pel parlament de la independència. Si guanyen, el parlament votaria la independència després de constituir-se.

Espanya podria impedir una declaració d’independència unilateral?

Com a recurs extrem Espanya podria anul·lar l’autonomia o implantar un estat militar però això ja situaria el debat en un altre nivell, no jurídic sinó polític. I tindria conseqüència internacionals clares. Catalunya hauria d’adreçar-se a la Unió Europea i a la comunitat internacional

Quan s’hauria de fer la consulta?

El consell proposa que es faci entre el 24 d’agost i el 31 de desembre. En cap cas s’hauria de fer l’11 de setembre, perquè es consideraria una data tendenciosa a favor del sí i el mateix consell opina que cal tenir en compte que el referèndum escocès és previst per al 18 de setembre. Entèn per això que el referèndum català hauria de ser entre el 24 d’agost i el 18 de setembre o ja a partir de finals de desembre o al 2015 per a impedir que el resultat escocès l’afecti.

Qui supervisaria la celebració de la consulta?

El consell proposa la creació d’una Sindicatura Electoral de Catalunya, responsable de la consulta.

L’informe és vinculant?

No. L’informe és consultiu només però és evident que tindrà un pes enorme en la decisió final del govern. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s