Pujol: “La independència és possible”

Pujol: “La independència és possible”.

25/03/2013
DRET A DECIDIR
Pujol: “La independència és possible”
Tremosa compara el moment econòmic crític previ al desmembrament de l’URSS amb el d’una Espanya “a qui ningú se la pren seriosament”
Pep Lloveras
Jordi Pujol ha assegurat aquest vespre a Barcelona que la independència de Catalunya “és possible”. Ho ha dit de manera rotunda, sense desmerèixer la dificultat del camí que encara queda, però fent servir un argument que anys enrere utilitzava en sentit contrari. Enlloc d’agafar la seva coneguda frase “Catalunya és com Lituània, però Espanya no és la URSS”, per frenar les expectatives sobiranistes, avui ha subratllat els casos d’Estònia i Letònia –germanes geogràfiques de Lituània i també components de l’imperi soviètic- per dir que tots dos països van trobar la plena llibertat gairebé de cop, en un marge de molts pocs anys.

“Els presidents i ambaixadors d’Estònia i Letònia, sent casos diferents, m’explicaven a finals dels 90 que als anys 85, 86, 87 i fins i tot 88 ningú no veia possible la separació, ni com qui diu ho pensaven. El 89 tot es va accelerar, el 90 va florir i el 91 ja eren independents”, ha indicat l’expresident de la Generalitat, per concloure que “veiem les coses lluny i difícils, però les coses passen”. “És possible la independència [de Catalunya]. I l’exemple són casos que semblaven absolutament impossibles”, ha reblat Pujol, en el marc de la presentació del llibre ‘Quatre vies per a la independència. Una lectura necessària per traçar el full de ruta de Catalunya’ (Pòrtic), escrit pel reconegut periodista Martí Anglada.

Passant del present al passat i a la inversa, Pujol ha fet una autocrítica implícita de com es va enfocar la transició a Catalunya, de la qual ell en va ser un dels principals actors. Per fer-ho sense fer-se gaire sang, el fundador de Convergència s’ha valgut del seu infinit anecdotari per explicar que el president d’Eslovènia li va demanar opinió sobre el futur del país, quan es debatia crucialment entre la via confederal o al independència. “Jo no li ho puc respondre, però el que hagi de fer faci-ho ara. La història aquí ja ens la sabem, un estatut al 78, una mica més després, no gaire més més endavant… Ens ho coneixem això. L’endemà va agafar un avió i va proclamar la independència”, ha sentenciat. La sala de l’acte, a la seu del parlament europeu a Barcelona, plena com un ou, ha esclatat en aplaudiments, en l’únic moment que Pujol ha estat interromput. “Hem anat més lluny que mai i ara la independència ja no ens la mirem com un conte o una llegenda. Qui sap? Tinguem confiança”, ha finalitzat.

Anglada: “Eleccions, trencament de la legalitat i declaració”

Pel seu cantó, l’eurodiputat de CiU Ramon Tremosa ha comparat el moment econòmic crític que va viure l’URSS abans de desmembrar-se –a principis i mitjans de la dècada dels 80- amb l’actual situació a Espanya. “Hi ha una ensulsiada econòmica com a punt comú”, ha afirmat, i ha exposat que a Brussel·les Espanya ningú no se la pren seriosament: “La sensació a la UE és que l’economia espanyola ha tornat a fracassar estrepitosament. Al parlament europeu no hi ha esperances d’un projecte reformador. Un alt dirigent em deia que els polítics espanyols tenien en comú que no parlaven anglès, no havien treballat mai al sector privat, no havien viscut fora i no en tenien ni idea d’economia”, ha raonat Tremosa, que ha afegit que aquest diagnòstic de la “irrellevància d’Espanya” és compartit per grups de pensament madrilenys. “És lògic, doncs, que la gent vulgui saltar d’aquest vaixell”, ha dit.

En el seu torn, Anglada ha glossat els quatre casos reeixits d’independència –Eslovènia, Eslovàquia, Letònia i Estònia- que ha estudiat i ha sostingut que tots ells van passar per tres etapes: eleccions multipartidistes amb aires plebiscitaris, ruptura amb la legalitat de l’estat matriu i declaració de la independència. En aquest sentit, ha alertat que el referèndum no és un punt innegociable –sí que recomanable i més dins la UE- i que el més important és el Parlament. “Fonamental”, ha cridat. Anglada, com els anteriors ponents, ha destacat la viabilitat econòmica –amb més èxit o menys- d’aquests nous estats que van sorgir fa 20 anys.

Pujol i Anglada

L’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, i el periodista Martí Anglada

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s